Bazen aynı pozisyon için yüzlerce kişi başvuru yapar. Bunca rakibin arasından sıyrılmanızı sağlayacak cazip bir öz geçmişe sahip olmanız gerekir. Ancak işe alım uzmanlarının ne aradığını bilmiyorsanız öne çıkmanız kolay olmayacaktır. Her şirkete ve her iş pozisyonuna göre değişecek olsa da, insan kaynakları uzmanlarının işe alım yaparken adaylarda aradıkları bir dizi nitelik vardır. 

Bugünkü yazımızda ister vasıfsız ister profesyonellik gerektiren bir iş arıyor olun, öz geçmişinizin sahip olması gereken belli özelliklerden bahsedeceğiz. İdeal bir öz geçmiş hazırlayabilmek için aşağıdaki ipuçlarına kulak vermenizi tavsiye ederiz.

Özgünlük ve özelleştirme

Özgünlükten kastımız, çok renkli bir özgeçmiş hazırlamanız değil. Hatta bu çok dikkat dağıtıcı olabilir. Bu noktada işe alım uzmanlarının onlara ulaşan herhangi bir öz geçmişi okumak için ortalama 30 saniye ayırdıklarını hatırlatalım.

Önemli olan öz geçmişinizi, başvurduğunuz pozisyon için aranan özellikleri göz önünde bulundurarak hazırlamanızdır. Tek bir CV hazırlayıp, tüm iş lanlarına onu yollamak büyük bir hata olabilir. Öz geçmişinizin özgün ve özelleştirilmiş olması, birinci aşamayı geçip iş görüşmesine çağrılma aşamasına gelmenize de büyük katkı sağlayacaktır.

Netlik

İdeal olan öz geçmişinizde yer almasını istediğiniz bilgileri, tek bir sayfada düzgün bir şekilde konumlandırmanızdır. CV’nizi hazırlarken doğru bir format belirlemeniz de önemlidir. İnsan kaynakları uzmanlarının özellikle incelediği bazı bölümler vardır. İş deneyimi, eğitim, beceriler ve özet olarak sıralayabileceğimiz bu bölümler, öz geçmişinizde mutlaka yer almalıdır.

Ayrıca öz geçmişinizi hazırlarken verdiğiniz bilgileri kısa ve öz bir şekilde ifade edebilmelisiniz. Böylece işe alım uzmanları kendinizi iyi ifade edebildiğiniz izlenimini edinecektir. Bu da iş görüşmesine çağrılma şansınızı artırmaya yardımcı olacaktır.

Geçmiş deneyimlerde elde edilen başarılar

Başvurduğunuz pozisyon, daha önce çalıştığınız sektördeyse, geçmiş iş deneyimlerinizde elde ettiğiniz başarıları öz geçmişinize eklemeyi ihmal etmeyin. Bu tür bilgiler, aldığınız sorumlulukları yerine getirme konusunda ne kadar kararlı olduğunuzu gösterir.

Tüm işe alım uzmanları, kararlılık ve başarı gibi etkenlere önem verir. Başarılarınız sadece iş deneyimlerinizle ilgili olmak zorunda da değildir. Eğitim, staj, özet gibi bölümlerde de elde ettiğiniz başarılardan bahsedebilirsiniz.

Kendiniz hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi unutmayın

Öz geçmişinizde belli ayrıntılara girmeniz, iki ucu keskin bir kılıç gibi görünüyor olabilir. Ancak biraz daha detaylı bilgi vermenin faydalı olabileceği işler vardır. Bu noktada kendinize şu soruyu sormalısınız: Becerilerimle ilgili verdiğim bilgiler, başvurduğum pozisyonla ilgili mi?

Cevap evetse o bilgileri eklemekten çekinmeyin. Peki, hangi hobiler hangi mesleklerle ilişkili olabilir ve öz geçmişinizin daha iyi görünmesini sağlayabilir? Örneğin kreatif sektördeki bir işe başvuruyorsanız fotoğrafçılık alanındaki beceriler ve hobiler öz geçmişinizde çok iyi görünebilir.

Birinci aşamayı geçmek ve iş görüşmesine çağrılma şansını yakalamak istiyorsanız bugünkü yazımızda bahsettiğimiz ipuçlarını unutmayın.