TFF 3’ncü Lig 2’ncü Grup’ta mücadele eden Cizrespor hakemlerin tutumları ve deplasmanlarda karşılaştıkları ırkçı saldırılar karşısında daha fazla mücadele edemediklerini açıklayarak 2 Şubat’ta ligden çekildi.

1972 yılında kurulan kulüp birçok başarı elde ederken bölgenin en değerli takımları arasında yerini aldı. Ancak kulüp geldiği birçok deplasmanda ülkedeki siyasetin sertliğine göre nasibini aldı. Irkçı saldırılara maruz kaldı, oyuncuları darp edildi, sayısız para cezalarıyla karşılaştı.

Hakemlerin ırkçı tutumuna maruz kaldıklarını ifade eden Kulüp Başkanı Maruf Sefinç, “Cizrespor ligde kalıp bu tutuma karşı mücadele etmeyi seçemez miydi?” sorusuna, “Böyle olmasını hiç kimse istemezdi. Cizrespor kulübü ailesi ve Cizre halkı olarak büyük bir travmadan geçtik ve hâlâ bu travmayı yaşıyoruz. Trabzon’dan, Ankara’dan, İstanbul’dan buraya gelmiş futbolcularımız vardı. Kendileri bu yaklaşımı kabul etmediklerini, savaşacaklarını ilettiler bana. Ben de ‘karanlık bir yola kimse girmek istemez’ dedim. Çünkü hiçbir şeyin düzeldiğini görmedim. Eğer küçücük bir düzelme görseydim geriye kalan bütün ömrümü bölge takımları için ve bu kulübü yaşatmak için harcardım” dedi.

Cizrespor Başkanı Maruf Sefinç, Duvar’dan Hacı Bişkin’in sorularını yanıtladı.

‘HİÇ KİMSE BİZE CEVAP VERMEDİ’

*Ligden ayrılmanıza neden olan en büyük neden ne oldu?

Geçmiş yıllardan süregelen bazı kesimlerin ırkçı saldırısıyla hep karşılaştık. Artık ne yazık ki bu ırkçı saldırılara alıştık. Ama bardağı taşıyan son damlalar oldu. Bu son damla da hakemlerin bize karşı milliyetçi tutumları ve aldığı kararları oldu. Örneğin geçen sene Serik’te oynadık. Bize burada hem saldırdılar hem de hakem yüzünden Play- Off maçımızdan olduk. Bu sene takımımız 4’te 4 yaptı. Evimizde derbi niteliğinde bir maç oynadık. Dakika 70’te 10 bin kişinin gördüğü net penaltımız verilmedi. Temsilciler, hakem gözlemcileri bunu raporlarına da yazdı. Biz de federasyona ve Merkez Hakem Kurulu’na başvurduk. Ancak bir sonuç çıkmadı.

Bu takımın hep önü kesildi. 10 yıldır yaşadıklarımız artık canımıza tak etti. Bu haksız, hukuksuz, adaletsiz yarışın içerisinde hakemlerin böyle düşüncesiz ve milliyetçi duygularla gelip maç yönetmelerine isyan ettik. Kimse bizim derdimize çare olmadı. Hiç kimse bize cevap bile vermedi. Biz de artık Cizre halkını ezdirmek istemedik.

‘CİZRESPOR DİK DURUŞUYLA ANILACAK’

*Cizrespor ligde kalıp bu tutuma karşı mücadele etmeyi seçemez miydi?

Artık bu haliyle mücadele edemeyeceğimizi anladık. Geleceğini görmediğiniz bir yolda, karanlık olan bir yola kimse girmek istemez. Cizrespor’un ayakta kalabilmesi için gençlere ışık olabilmesi için bu mücadeleyi 10 yıldır verdim. Bu kulübe yaklaşık 10 milyon TL. harcadım. Daha fazla kulübümüzü, Cizrespor halkını bu insanlara ezdirmek doğru olmazdı. İnsanların kulübümüze yaptıklarından dolayı, Cizre halkına yaptıklarından dolayı keyif almalarını kabul edemezdim. Cizre halkı, Cizrespor tarihte dik duruşuyla hep anılacak. Cizre hep dik duruşuyla anımsandı. Bize de yakışan buydu.

‘BİZE BUNU YAPANLARA SESLENİYORUM…’

Birçok yerde ırkçı söylemlere maruz kaldınız, oyuncularınız darp edildi… Size bu ırkçılığı yapanlara, milliyetçi yaklaşan hakemlere ne demek istersiniz?

Irkçılık dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Türkiye milli takımına dışarıda yapılanlara karşı çıktık, karşı çıkmaya da hep devam edeceğiz. Böyle bir durumda tüm ülke ayağa kalkabiliyorsa güzelim Cizrespor’a yapılan ırkçılığa neden suskun kaldılar? Buraya gelen takımları çiçeklerle karşıladık, evlerimizde misafir ettik. Çünkü bizim geleneklerimiz böyle. Irkçı davranamayız kimseye. Ama bize böyle davranılmadı… Şimdi bize bunu yapanlara sesleniyorum: Vicdanınız artık rahat mı?

*Cizrespor’un başına geçmeden önce yıllarca kulübün bir oyuncusu olarak müsabakalarda forma giydiniz. 10 yıl Cizrespor’da kulüp yöneticiliği yaptınız. Unutamadığınız olay var mı?

En çok üzüldüğüm nokta belirli kesimlerin ırkçı saldırılarına maruz kalmak. Ama bunlar bizi yolumuzdan alıkoymadı. Kulübün önünü kesen hakemlerin tavırları unutamayacağım olaylar arasında yerini hep alacak.

FUTBOLCULARA ARTIK ÇARE KALMADI DEDİM’

*Ligden çekildiğinizde futbolcularla birlikte neler hissettiniz?

Böyle olmasını hiç kimse istemezdi. Cizrespor kulübü ailesi ve Cizre halkı olarak büyük bir travmadan geçtik ve hâlâ bu travmayı yaşıyoruz. Trabzon’dan, Ankara’dan, İstanbul’dan buraya gelmiş futbolcularımız vardı. Kendileri bu yaklaşımı kabul etmediklerini, savaşacaklarını ilettiler bana. Ben de ‘karanlık bir yola kimse girmek istemez’ dedim. Gözyaşları dökenler oldu. Kardeşlerime artık çare kalmadığını anlattığımda kendileri sonuna kadar beni destekledi.

*Dersimspor, Amedspor gibi takımların da sık sık ayrımcılığa maruz kaldıklarını görüyoruz. Kendi tecrübeleriniz ışığında mücadeleye devam eden bölge takımlarına bir öneriniz var mı?

Doğudaki bütün takımlara sesleniyorum: Bu haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik karşısında daha çok yıpranmasınlar. Kulüp başkanları kendi çocuklarına ayırmadığı vakti kulübe ayırıyor. Cebindeki son parasını kulübü için harcıyor. Bu kulüp başkanlarına şunu söylemek istiyorum: Bu adaletsiz ve hukuksuz yarışın içerisinde daha çok yıpranmayın. Çünkü hiçbir şeyin düzeldiğini görmedim. Eğer küçücük bir düzelme görseydim geriye kalan bütün ömrümü bölge takımları için ve bu kulübü yaşatmak için harcardım.

*Bundan sonra bir planınız var mı?

Cizrespor’un artık hiçbir şeyi kalmadı. Cizrespor bu ülkede 02.02.2020’de ligten çekilen bir kulüp olarak tarihe not olarak düşecek. Bundan sonra hiçbir planımız yok.

Kaynak: Duvar