Van 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Van’da tutuklu bulunan HDP’li İpekyolu Belediye Eş Başkanları Azim Yacan ve Şehzade Kurt hakkında verdiği hapis cezalarının gerekçeli kararını açıkladı. Kararda suç olarak sadece işe alınan personel ve eşbaşkanlık sistemi gerekçe gösterildi.
ÖRGÜT PROPAGANDASI VE ÜYELİKTEN CEZA ALMIŞLARDI
Mahkeme, 7 Temmuz’da görülen karar duruşmasında Azim Yacan’a “silahlı terör örgüte üye olma”, “örgüt propagandası yapma” suçlamalarından 9 yıl 2 ay, Şehsade Kurt’a da “silahlı terör örgüte üye olma” suçlamalarından 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme gerekçeli kararda ‘değer ailesi’ tanımını suç saydı. Açıklamada personel alımının ‘değer ailesi’ kriterlerine göre alındığı iddia edilirken, “örgüt mensuplarının, örgütsel faaliyetlerden cezaevinde bulunanların, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen teröristlerin ailelerinin sözde ‘değer ailesi’ olarak belirtildiği” iddia edilerek, işe alımlarda da bu kriterlerin göz önünde bulundurulduğu savunuldu.
İpekyolu Belediyesi’ne 17 Nisan 2019’dan sonra işe alınan 58 personelin güvenlik soruşturmasının yapıldığı belirtilen kararda, “İşe alınan 58 kişinin sözde ‘değer ailesi’ kriterlerine göre belirlendiği anlaşılmıştır. Belediyeye alınan çoğu temizlik işçisi 114 personel güvenlik soruşturması yapılmadan alınmış, güvenlik soruşturmalarının olumsuz çıkması neticesinde söz konusu personel işten çıkarılmıştır. Tanık ifadelerinde de işe alınan personelin örgüte yakın kişilerden oluştuğu belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.
‘YACAN’IN PAYLAŞIMLARI SİLAHLI DİRENİŞE TEŞVİKTİR’
“Sanık Azim Yacan’ın sosyal medya hesaplarından paylaştığı ifadelerin, silahlı terör örgütü olduğu muhakkak olan PKK/KCK’nın cebir, şiddet ve tehdit yöntemlerini meşru gösterip övdüğü, şiddete teşvik edici ya da silahlı direnişe ve isyana davet oluşturacak nitelikte olduğu bu nedenle ifade özgürlüğü kapsamında kalmadığı kanaatine varılmıştır” denilen kararda, tüm dosya kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucu her 2 sanığın da “terör örgütüne üye olduğu”, “PKK/KCK ile organik bağ kurdukları, eylemlerinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluğun bulunduğu, bu nedenlerle cezalandırıldıkları” gibi iddialar yer aldı.
Kaynak: Gazete Duvar