21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlaması sırasında İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, “canlı bomba olabilme şüphesi” gerekçesiyle polis tarafından sırtından vurularak öldürülmüştü. HDP Batman Miletvekili Ayşe Acar Başaran tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Anayasanın 98. ve iç tüzüğün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) soru önergesi verdi.

Önergede, “Basına yansıyan iddialara göre, Kurkut’un polis tarafından vurulmasının ardından, olay yerindeki gazetecilerin fotoğraf makinelerini kontrol eden polis olaya dair tüm görüntüleri silmiştir. Diyarbakır Valiliği ‘Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir.’

ifadeleriyle Kurkut’un ‘canlı bomba olabilme şüphesi’ taşıdığını iddia etse de, basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı üzere, zaten üstsüz olan gencin herhangi bir patlayıcı taşımadığı görsel olarak da anlaşılmaktadır. Görgü tanıklarının ifadelerine göre ise, bir polis amirinin ‘Ateş etmeyin’ uyarılarına rağmen alanda bulunan polislerin bu emre uymadığı belirtilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Önergede Soylu’nun cevaplaması için sorulan sorular şöyle: 

“- Üstsüz olan ve fiziksel olarak üzerinde bir şey taşımadığı gerek fotoğraflar gerekse görgü tanıklarının ifadeleri ile de anlaşılan Kemal Kurkut’un ‘Canlı bomba’ olabileceği şüphesi tam olarak neye dayandırılmaktadır? 

- Öldürücü olmayan bir müdahale ile kontrol altına alınabileceği açıkça anlaşılan Kemal Kurkut neden katledilmiştir? 

- Kemal Kurkut’un katledildiği gün güvenlikten sorumlu olan güvenlik güçleri kimlerdir? 

- Kemal Kurkut’un katledildiği gün güvenlikten sorumlu olan güvenlik güçlerinden kaçı ‘orantısız güç kullanma’ nedeniyle daha önce soruşturma geçirmiştir? 

- Bu soruşturmalar neticesinde ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? 

- Kemal Kurkut’u öldüren kurşun hangi polis memurunun silahından ateşlenmiştir? 

- Kemal Kurkut’un katledilmesi nedeniyle kaç güvenlik gücü hakkında soruşturma başlatılmıştır? 

- Bu güvenlik güçlerinin isimleri ve kıdemleri nelerdir, bu kişiler hala görev yapmakta mıdır?”