TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu DBP Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi.

Komisyonda AK Parti, MHP ve İYİ Parti dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanırken CHP ve HDP ret oyu verdi. Karma Komisyon kararı TBMM Genel Kurulu’na sunulacak ve burada yapılacak oylamanın ardından Aydeniz’in dokunulmazlığı ile ilgili nihai karar verilecek.

HDP komisyonda alınan bu karara şerh düştü. Karma komisyon toplantısında alınan kararın hukuka, yasaya, teamül ve usule aykırı olduğunu belirten HDP, “Çokça kamera kaydında yer aldığı üzere Salihe Aydeniz’in eylemine konu olayda polisin milletvekillerine dönük yoğun şiddet söz konusu olup, Aydeniz polisler tarafından yere düşürülmüştür” dedi.

BİN 613 FEZLEKEDEN BİN 308’İ HDP VE DBP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA

27’nci Yasama döneminde kapatılmış olan dosyalar hariç bugüne kadar milletvekilleri hakkında toplam bin 613 fezleke düzenlenerek TBMM’ye sunulduğunu, bunların içinde HDP ve DBP’nin toplam fezleke sayısının, kapatılan dosyalar hariç bin 308 olduğunu belirten HDP şerhinde, “Bu fezlekenin büyük bir kısmı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına aykırılık gerekçesiyle Valiliklerin ve Kaymakamlıkların kararları esas alınarak toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının ihlaline ilişkin olan fezlekeler, örgütlerin propagandasını yapma ve düşünceyi açıklama suçlarıdır” dedi.

‘KAMERA KAYITLARI İNCELEMEDEN KARARA VARILMASI HUKUKA AYKIRI’

DBP’li Aydeniz’e ilişkin karma komisyon görüşmelerinde 'en önemli hukuksuzluğun' delillerin tek taraflı değerlendirilmiş olması olduğunu belirten HDP şerhinde, “Çokça kamera kaydında yer aldığı üzere Salihe Aydeniz’in eylemine konu olayda polisin milletvekillerine dönük yoğun şiddet söz konusu olup, Aydeniz polisler tarafından yere düşürülmüştür. Kamera kayıtları incelenmeden, olaya dair tanık anlatımlarına başvurulmadan sadece kolluk ifadeleri nazara alınarak bir karara varılması hukuka aykırıdır. Aynı zamanda savunma hakkının da ihlalidir” ifadelerine yer verdi ve şunları kaydetti:

“Oysa AYM; ‘Kanunlarda öngörülen usullere tam olarak uyulmamış olması tek başına toplantı veya gösteri yürüyüşünün barışçıl niteliğini ortadan kaldırmaz’ demiş olup bu kriterin gözlem ardı edilmemesi hayatidir. Yani DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz bir eyleme katıldığı için suçlu addedilemeyeceği gibi kendisinin maruz kaldığı polis şiddetine dair refleksi de suç kapsamında yer alamaz.”

‘ANAYASAYA AYKIRI’

Komisyon tarafından alınan bu kararın, 'yargıya müdahale hatta yargıyı bir karar vermeye teşvik gibi' değerlendirilmesi gerektiğini belirten HDP, “Nitekim dokunulmazlığın kaldırılmasını müteakip, pek çok konuda yürütmenin açıklamalarını kerteriz alan yargı erki, bu söylemleri talimat olarak ele almış ve hukuka aykırı davalar açmak ve cezalar vermek noktasında bağımlı bir duruş sergilemiştir” dedi.

Komisyonun DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz hakkında verilen karara katılmadıklarını ifade eden HDP’nin şerhinde şu ifadeler yer aldı:

“DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki komisyon kararı; benzer fiilleri işleyen milletvekillerinin dosyalarının görüşülmemesi bakımından eşitliğe dolayısı ile Anayasaya aykırıdır. Şiddet uygulayan kolluğun yargılanmak yerine adeta ödüllendirilen tutumlarla korunması karşısında, halk adına temsil görevi üstlenen milletvekillinin dokunulmazlığı ile eşitsiz bir terazide durdurulması ise anayasanın rafa kaldırıldığına dair ciddi bir emare teşkil etmektedir.”