HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak’ın Cizre ilçesinde artan madde bağımlılığına nedeniyle hastanede Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi'nin (AMATEM) kurulmasına rağmen neden faaliyete geçmediğini Meclis gündemine taşıdı. İmir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Cizre Devlet Hastanesi'nde AMATEM için tedarik edilen alanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine verilmesinin amacı nedir?” diye sordu.

‘KONTROL MEKANİZMASI YOK’

İmir, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son yıllarda gittikçe artan, etki alanı ve çeşitliliği genişleyen uyuşturucu kullanımı önlem alınamaz bir seviyeye ulaşmıştır. Önceki yıllarda büyük şehirlerde ve kent merkezlerinde artış gösterirken son zamanlarda köylerde ve kırsal alanlarda dahi çok yüksek oranlarda kullanıldığı saptanmakta. Şırnak ve ilçelerinde özellikle sistematik bir şekilde dağıtılan ve önlenemeyen bir boyuta ulaşmıştır. Şırnak’ın Silopi ilçesinde yapılan bir ankette kullanıcılara uyuşturucu madde kullanımından kaynaklı bir adli bir soruşturmaya tabi tutuldunuz mu sorusuna hayır diyenlerin oranı %90. Bir kontrol mekanizmasının olmadığı ortada. Kontrol mekanizması olmadığı gibi tedavi edilebilecekleri bir sağlık kurumu da bulunmamakta. 2019’da Şırnak Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi tarafından, Cizre Devlet Hastanesinde Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) in kurulmasının karar altına alındığı Cizre Devlet Hastanesinde gerekli fiziki şartların sağlandığı ve gerekli tıbbi malzemelerin tedarik edildiği iddia edilmekte. Fakat aradan geçen üç yıla rağmen fiili ve resmi olarak açılmadığı görülmekte. AMATEM için hazırlanan alanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine dönüştürüldüğü ve AMATEM e ait tıbbi malzemenin bir odada tutulduğu basına yansımıştır.”

KOCA’YA SORULAR…

Şırnak ve ilçelerinde hastanelere yapılan başvuruların her geçen gün arttığını belirten İmir, Koca’ya şu soruları sordu:

-2019’da Şırnak Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi tarafından, Cizre Devlet Hastanesinde açılması karar altına alınan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) in halen faaliyete geçmemesinin gerekçesi nedir?

- Cizre Devlet Hastanesinde AMATEM için tedarik edilen alanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine verilmesinin amacı nedir?

- Cizre Devlet Hastanesinde kurulacak olan AMATEM için tedarik edilen tıbbi malzemenin akıbeti nedir?

- Şırnak ili ve ilçelerinde son yıllarda çok yoğun bir seviyeye ulaşan uyuşturucu madde kullanımından kaynaklı hastanelere yapılan başvurulardan haberdar mısınız?

- Şırnak ve ilçelerinde son üç yılda uyuşturucu ve madde bağımlılığı şikâyeti ile kaç kişi hastanelere başvurmuştur? Bunlardan kaçı tedavi edilmiştir?

-En yakın tedavi merkezinin 500 kilometre uzaklıkta olduğu ve hastaların bu denli uzakta bir tedavi merkezine ulaşma imkanlarının olmadığından haberdar mısınız?

- Cizre Devlet Hastanesinde AMATEM’in açılması için herhangi bir girişiminiz var mı? Yoksa yakın zamanda açılması için bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?