HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Veli Saçılık'a sıkılan plastik mermileri Baibakan Binali Yıldırım'a sordu.

Ankara Yüksel Caddesi'nde işine geri dönebilmek talebiyle tek başına eylem yapan Veli Saçılık'a polisler plastik mermilerle saldırmıştı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Saçılık'a sıkılan mermileri Meclis gündemine taşıdı.

Yerde hareketsiz halde bulunan Saçılık’a onlarca mermi sıkmasının dikkat çekici olduüunu kaydeden Beştaş, "Kolluk güçlerinin yasaların kendilerine vermiş olduğu silah kullanma yetkisini aştıkları ve hareketsiz duran hiçbir biçimde kaçma riski olmayan bir yurttaşa yönelik orantısız güç kullanımı kamuoyunda derin kaygı uyandırmıştır" dedi.

Beştaş şu sorulara yanıt istedi:

1- Kolluk güçlerinin Veli Saçılık’a yönelik orantısız güç kullanımı hadisesinden haberdar mısınız?

2- Konuya ilişkin orantısız şiddet uygulayan kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

3- Kolluk kuvvetlerinin yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanımının engellenmesine ilişkin çalışma yürütülüyor mu?

4- Daha evvel de çok sayıda yurttaşın polisin orantısız güç kullanımı neticesinde yaşamını yitirdiği hadiseler gerçekleşmiş olup buna yönelik önlem alınmama gerekçesi nedir?

5- Tek kolu cezaevinde kolluk müdahalesiyle kopan Veli Saçılık’ın  yalnız başına olduğu halde, silahsız ve herhangi bir tehdit oluşturmayacak şekilde otururken, öldürücü bir biçimde onlarca plastik mermi ile saldırıya maruz kalmasını nasıl izah edersiniz? Burada Veli Saçılık’ın güvenliği tehdit etmeyen duruşu karşısında kolluğun orantısız saldırısının amacı nedir? Kolluk birimleri tarafından hedeflenen şey Veli Saçılık nezdinde muhalefetin susturulmak istenmesi midir? Mevcut durumu hukuk ve insan hakları çerçevesinde nasıl değerlendirmektesiniz?

6- Veli Saçılık’ın maruz kaldığı hukuksuzlukların telafisine yönelik bir çalışma yapılması gündeminizde olacak mıdır?

7- Demokratik bir hukuk devletinde hiçbir güvenlik tehdidi oluşturmayan yurttaşın ölümcül bir saldırıya maruz kalması yurttaşlara yönelik açık bir tehdit midir?

8- Orantısız güç kullanımını hangi güvenlik anlayışı ile açıklarsınız? Kolluğun görevi yurttaşı yaşatmak değil midir? Kolluk neden Veli Saçılık’a açık bir saldırı gerçekleştirmiştir?