HDP Grup Başkanvekilleri Ayhan Bilgen ve Fatma Kurtulan, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında Çorlu’da yaşanan tren kazasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı yemin töreninin iptal edilmesini isteyen Kurtalan, "Önerimiz, bu durumda bir ulusal yas ilan edilmesidir. Hala bu yapılabilir. Hükümetin şatafatlı törenler organize etmek yerine ulusal yas ilan etmesi gerekirdi. Meclis Genel Kurulu’nda da cuma günü bu gündemle bir oturum yapılmasını talep edeceğiz" diye konuştu.

Kurtulan, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizde yaşanan bir faciadan dolayı karşınızdayız. Çorlu’da 24 vatandaşımız hayatını kaybetti, 318 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diliyoruz. Bütün Türkiye’ye de başsağlığı diliyoruz. 

Felaketlerin nedeni doğa olayları değil. Bizim “kaza değil cinayet” dediğimiz tüm durumlarda olduğu gibi doğaya ve çeşitli nedenlere bağlayarak sorumluluk öteleniyor. Demiryolu hattının dere yatağını kestiğini, dere akışını sağlamak için de menfez inşa edildiğini biliyoruz. İlk belirlemelere göre dolgu zemininin boşalmasından kaynaklı olduğu verisi var. Olası faciaları önlemek yerine facianın sebeplerinin üzeri kapatılıyor. Yetkililer her zaman yaptıkları gibi örtbas ediyorlar. Demiryolu hattı yapılırken göçme, tabaka kayması gibi bilgiler dikkate alınmadı. Yağan yağmur dikkate alınarak bakım ve kontrollerin yapılmadığı biliniyor. Bakım ihalesinin ödenek olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği de biliniyor. Bu kaza sadece en son yağmurlara bağlanamaz. 

SORUMLULAR DDY ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

Sorumlular DDY üst düzey yöneticileri ve Ulaştırma Bakanlığıdır. Facianın sorumluları derhal açığa çıkarılmalıdır. Ayrıca yapı ruhsatlarında mühendis ve mimarların sorumluluğunun kaldırılmasının ileride başka facialara yola açabileceğini de bilmek gerekir. 

Bir heyetimiz şu anda orada. Eş Genel Başkanlarımız ve MYK üyelerimizden oluşan geniş bir heyetimiz de saat 16:00’da orada olacak. 

Soma Davası görüldü ancak karar çıkmadı. Soma Davasında çıkarılacak karar Çorlu Faciasının sorumlularının da ortaya çıkarılıp çıkarılmayacağının da göstergesi olacak. HDP olarak bu olayın takipçisi olacağız. 

ULUSAL YAS İLAN EDİLMEDİ

Önerimiz, bu durumda bir ulusal yas ilan edilmesidir. Hala bu yapılabilir. Hükümetin şatafatlı törenler organize etmek yerine ulusal yas ilan etmesi gerekirdi. Meclis Genel Kurulu’nda da cuma günü bu gündemle bir oturum yapılmasını talep edeceğiz.

Soru: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak törene davet edildiniz mi? 

Milletvekili düzeyinde bir davet yok. Biz yastayız, tüm ülkemiz yasta. Şatafatlı bir törenin içerisinde olunmasını doğru görmüyoruz. Bu törenin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir an önce bu olayın sorumlularının ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz.