Organik koşullar altında üretilen ballar, yapısının uzun bozulmaması için uygun koşullar altında saklanmalıdır. Oda sıcaklığında ve direk güneş görmeyen ortamda saklanmasıyla uzun süre korunabilir.

Ham yani organik bal, doğru saklanma koşullarına uyum sağlanmadığı taktirde yapısında bozulmalarla karşılaşabilir. Öyle ki bu durum karşısında donma, kristallenme gibi yapısında bozulmalar yaşanabilir. Ancak bu halde olan ballar, halen tüketilmeyen uygundur. Fakat, kıvamda yaşanan gözle görülür değişiklikler ve normalinden daha fazla tatlı olması sebebiyle tüketiciler bu durumun yaşanmamasını tercih edebilir. Balda yaşanan donma veya kristallenme halk arasında balın şekerlenmesi olarak adlandırılabilir. Doğal bal uygun koşullar sağlanmadan saklanması halinde, içinde bulunan glikozun tanecikler haline gelmesi sonucunda şekerlenme oluşur. Glikozun taneciklenmesi karşısında bal özelliğini kaybeder. Esasında yaşanan bu durum orijinal ballar için normal olarak değerlendirilir. Ancak ortaya çıkan görüntü tüketicilerin bal sahte mi düşüncesine kavuşmasında etkilidir. Bu düşüncenin temelinde bal hakkında fazla bilgi elde edilmemesi yatar.

Organik balların donma sebebi nedir?

Organik bal, arıların farklı çiçeklerden topladığı nektar veya balözü kaynağına göre ve arıların salgı bezlerinin aktif görevlerine bağlı olarak yaklaşık olarak 15 çeşit eker barındırır. Bal çeşitleri içerisinde bulunan şekerin temelini früktoz ve glikoz oluşturur. Glikozda bulunan mono hidrat partikülleri, balın bir süre sonra kristalleşmesine sebep olur. Balda bulunan glikoz ve su miktarı, 1,7 oranından daha düşükse balda donma yaşanması da oldukça zordur. Ancak su ve şeker oranı 2,1’den daha yüksekse, ballar kısa sürede donabilir. Kristallenme üzerinde doğrudan etkili olan bu oranlar, arıların konduğu çiçeklere bağlı olarak değişir. Balda şekerlenme yaşanmasının temel sebebi, doğru saklanma koşullarına uyulmamasıdır. Uygun koşulların sağlanması adına ortamın 14 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Buna ek olarak, balın saklandığı ortamın nem ve ışıktan uzak olması önemlidir. Ham balın uzun süre donmadan saklanması için ortalama ısı değerinin 18 ya da 24 derece olmalıdır. Nemden ve doğrudan güneş ışığından korunan organik balın yapısı bozulmadan uzun süre saklanabilir. Balın sağlıklı bir şekilde tüketilmesi adına önerilen saklanma koşullarına dikkat edilmelidir.