Halfeti’de karakol bahçesinde yüzükoyun yatırılmış fotoğrafları basına yansıyan yurttaşların maruz kaldığı işkenceye dair bilirkişi raporu hazırlayan jandarma personelleri, "işkence yok" iddiasında bulundu. ATK ise, “Sıyrıklar var ama ölümcül değil” dedi. 

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde yaşanan çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerinde gözaltına alınan 54 kişiye işkence yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında hastane ve kamera görüntülerine ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. 3 jandarma personeli tarafında hazırlanan raporda, 12 güne ait olan 6 TB’lık TEM Şube, Urfa Adliyesi, hastane ve Yaylak Karakolu’ndaki görüntü incelendi. Ancak, raporda “işkence yok” iddiasında bulunuldu. Adli Tıp Kurumu (ATK) ise, hastane raporlarına ilişkin “Sıyrıklar var ama ölümcül değil” tespitinde bulundu. 
 
‘8 DEĞİŞİK İŞKENCEYE MARUZ KALDIM’
 
Raporda, işkence gördüklerini belirten 18 kişinin beyanlarına yer verildi. Raporda beyanına yer verilenlerden biri olan Cindi Zincirkıran, işkenceye maruz kaldığını belirterek, “TEM şubeye getirdiler sonra nezarethaneye götürdüler. Sonraki gün akşam bana işkence yapmaya başladılar… Yüzüme çuval geçirdiler. Elimi arkadan bağladılar. Kıyafetlerimin hepsini çıkardılar… Bana özel bölgemde elektrik veriyorlardı. 12 gün boyunca 8 kez değişik değişik işkencelere maruz kaldım. Özel bölgemi elleri ile sıkarak sert bir cisim ile vurarak işkence yaptılar…” şeklinde yaşananlara değindi. 
 
GÖRÜNTÜLER KESİNTİYE UĞRAMIŞ
 
Soruşturmayı takip eden Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı avukat Gökhan Dayık, 2015 yılında bu yana Urfa’da işkencenin sistematik bir şekilde uygulandığını, buna defalarca kez şahit olduklarını, son olarak Halfeti’de toplu işkence vakası ile bu durumun artık gizlenecek bir tarafının kalmadığını söyledi. “Müvekkil ile görüştüğümde kendisi bana işkenceye maruz kaldığını söyledi” diyen Dayık, kolluğun hazırladığı kamera görüntülere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda işkenceye veya kötü muameleye dair herhangi bir tespitinin yapılmadığına değindi. 
 
İŞKENCENİN SIYRIĞI OLUR MU?
 
Dayık, raporun 3 jandarma personeli tarafından hazırlandığına işaret ederek, “Bu rapor tarafsız olarak sunulmamış. 8 sayfalık bir rapor ve görüntülerin kesintiye uğradığını gördük. Ciddiyetten uzak bir rapor hazırlanmış. TEM Şube ve hastanelerde toplanan görüntülerden ibaret. Elimize ulaşan raporda işkencenin yapılmadığı söyleniyor. İnsanın aklıyla dalga geçer gibi 'işkence ve kötü muamele olmamıştır' tarzında bir rapor tanzim edilmiş. Yine, hastanelerden alınan raporlarda darp cebire ilişkin dosyada raporlar var. Tabi bunlar yetersiz düzeyde. Özellikle bu dosyanın üzerini kapatmaya yönelik raporlar olarak değerlendiriyoruz. Adli Tıp raporlarına baktığımız zaman herhangi bir hayati tehlikenin olmadığı yine kimi sıyrıkların olduğu raporlanmış. İşkencenin sıyrığı olur mu” diye sordu.
 
OLAY HAKKINDA
 
Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Dêrto) Mahallesi'nde, 18 Mayıs 2019'da 1'i polis amiri 3 kişi çıkan çatışmada yaşamını yitirmişti. Olayın ardından gözaltına alınan ve daha sonra Bozova Yaylak Jandarma Karakolu'na götürülen 54 kişinin elleri kelepçeli ve yüz üstü yatırılmış haldeki fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Gözaltındaki kişiler ifadelerinde, kendilerine işkence ediliğini beyan etmişti. Urfa Barosu da işkence iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu.
 
Yine, gözaltından sonra serbest bırakılanlar ise, basına verdikleri demeçlerde ağır işkenceye maruz kaldıklarını belirtmişti. Söz konusu ifadeler savcılık ve sorgu hakimliği tarafından da zapta geçirilmişti.

Kaynak: MA