Uluslararası Af Örgütü, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’na girdiğinden beri kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için global bir kampanya başlattı.

“Cemal Kaşıkçı nerede?” adlı kampanya, Kaşıkçı’nın başına ne geldiğinin öğrenilmesi için dünyanın dört bir yanındaki destekçilerine çağrıda bulunuyor. Destekçiler, Suudi Arabistan hükümetine yazdıkları bir dilekçeyle, zorla kaybedildiğinden endişe duyulan Kaşıkçı’nın nerede olduğunu ve başına ne geldiğini soruyor.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a hitaben yazılan dilekçede şu satırlara yer veriliyor:

“Size, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinden duyduğum endişe sebebiyle yazıyorum. Suudi Arabistan yetkililerine Kaşıkçı’nın akıbetini ve nerede olduğunu derhal açıklamanın yanı sıra, Türkiye yetkililerinin yürüttüğü soruşturmada ve Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili başlatılacak tüm bağımsız ve tarafsız soruşturmalarda iş birliği yapmaları çağrısında bulunuyorum. Cemal Kaşıkçı’nın zorla kaybedilmesinden ve başına gelmiş olabilecek tüm zararlardan sorumlu olanlar ile bu yönde emir verenler, rütbeleri veya mevkileri her ne olursa olsun adalet önüne çıkarılmalıdır.”

“Türkiye yetkililerinin Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne ilişkin açıklamaları doğruysa bu durum, Suudi Arabistan yetkililerinin barışçıl muhalefete uyguladığı baskıların ne denli ağır boyutlara vardığının kanıtı olacaktır. Bu baskılara derhal son verilmelidir.”

“Cemal Kaşıkçı’nın ailesine konuyla ilgili açıklık getirmek ve adalet arayışına yardımcı olmak amacıyla Kaşıkçı’nın akıbeti ve nerede olduğuna dair güvenilir cevaplar vermenizi sizden ediyorum.”