Türkiye-Irak sınır hattında bulunan Uludere İlçesine bağlı Andaç Köyü'nden sabahın erken saatlerinde Kürdistan Federe Bölgesi tarafına kaçak yollarla geçen köylüler, aldıkları kaçak mazot ile dönerken güvenlik güçleri tarafından fark edilerek durduruldu.

Kürdistan Federe Bölgesi’nden gelecek olan yakınlarından haber alamadıklarını belirten yaklaşık 200 köylü de, sınır hattının sıfır noktasında bulunan Habur-2 köprüsünün ilerisinden Kürdistan Federe Bölgesi tarafına geçmek istedi.

Yeni bir Roboskî katliamı endişesini taşıyan köylüler, çoluk çocuk sınıra yürüdü.

Sınırda önlem alan askerler köylülerin Kürdistan Federe Bölgesi tarafına geçmesine izin vermezken, gerginlik çıktı. Gerginlik üzerine sınırın sıfır hattına da çok sayıda asker yerleştirildi.

Askerler kendilerine taşlarla tepki gösteren halka, gaz bombalarıyla saldırdı.

Bölgeye helikopterlerle asker sevk edilirken, köylülerin sınır hattında bekleyişi sürdü.

Güvenlik güçleri ile köylüler arasındaki gerginliğin devam etmesi üzerine Şırnak Vali Yardımcısı Deniz Zeyrek ve 23'ncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce, Skorsky helikopter ile olay bölgesine geldi.

Vali Yardımcısı Zeyrek ve Tümgeneral İnce, yapılanın yasal olmadığını söyleyerek, köylüleri evlerine dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştı.

Andaç Köyü'nden gelenler ise yakınlarının bırakılması için ısrar etti.

KÖYLÜLERİ BDP'LİLER İKNA ETTİ

Sınırda gerginlik sürerken olay yerine gelen Şırnak İl Genel Meclisi'nin BDP'li üyeleri Rahmin Bal, Erşat Ediş ve İrfan Encü sınırda kaçakçılık için Kürdistan Federe Bölgesi topraklarına geçen yakınlarının yanına gitmekte ısrar eden Andaç Köylüleri ile görüştü. Bir süre devam eden görüşme sonrasında Andaç Köylüleri, ikna edilerek köye dönmeleri sağlandı.

34 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı ve Ortasu (Roboski) köylerinden kalabalık bir grup 28 Aralık 2011 günü kaçak yakıtla dönerken, F-16 savaş uçakları ile hava operasyonu düzenlenmiş, 34 kişi yaşamını yitirmişti. (Kaynak: Habertürk, Anf, ETHA)