Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2015 yılının Kasım ayında katıldığı bir gürültü eyleminde yarlanan ve yaralı halde tedavisi tamamlanmadan tutuklanarak cezaevine gönderilen Hakkari İl Genel Meclisi Başkanvekili Sibel Çapraz'ın sağlık durumunun kritik olduğu belirtildi.

Menemen R Tipi Cezaevi'ne tutulan Çapraz'ı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde tedavi eden doktorlardan Çetin Kotan, avukatlara gönderdiği mailde Çapraz’ın “yaşamsal riski” olduğu uyarısında bulundu.

Kotan, 2016 yılı Ocak veya Şubat ayında yapılması gerekirken halen yapılmamış olmasının somut bir tıbbi kötü uygulama örneği teşkil ettiğini söylerken, şöyle konuştu:

'TIBBİ BİR ZARURETTİR'

"İlk ameliyattan 3 ay sonra karın duvarından dışarı alınmış olan bağırsağın yeni bir ameliyatla içeri alınması gerekir. Bu durum tıbbi bir zarurettir. Restoratif ameliyatın geciktirilmesi; yol açacağı metabolik sonuçlar nedeni ile ciddi yaşamsal risk oluşturur. Muhtemel enfeksiyonların yol açacağı komplikasyonlar, bu hasta özelinde kolunda açık yaralarının da olduğu göz önünde bulundurulduğunda, anılan metabolik komplikasyonların yanı sıra ağır septik sonuçlara da yol açabilir.”

NE OLMUŞTU?

Sibel Çapraz, 27 Kasım 2015’te ilçedeki bir hendek operasyonu sırasında silah sesleri üzerine mahalleli ile beraber sokağa çıkarak gürültü protestosu yaptığı esnada vücuduna isabet eden kurşunlarla yaralanıştı. Dokuz gün yoğun bakımda kalan Çapraz, 2 Mart 2016’da “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanmıştı.

96 günlük tedavisi boyunca 15 ameliyat geçiren Çapraz, İstanbul’da tedavi gördüğü hastaneden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere taburcu edildiğinde tutuklanmıştı.

Çapraz önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmış, önceki gün 30 Haziran’da da İzmir Menemen R Tipi Cezaevine sevk edilmişti.

Kaynak: Bianet – İMC