Suriye Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Türkiye hava sahası üzerindeyken Türk F16 savaş uçakları tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Dışişleri Bakanlığı ise 'güvensiz olduğu' gerekçesiyle sivil Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullanımını durdurdu.

 

Akşam saatlerinde Türkiye hava sahasında hareketli dakikalar yaşandı. Suriyeli muhalif grupları örgütlemek, koordine etmek, lojistik destek sağlamak, eğitmek ve silahlandırmakla itham edilen Türkiye, Suriye Havayolları’na ait sivil bir yolcu uçağını kargosunda silah taşıdığı iddiasıyla indirdi.

 

Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağı, kargosunda silah taşıdığı iddiasıyla 17.30'da Türk F-16'ları tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirildi.

 

35 yolcusu olan uçaktaki incelemelerin devam ettiği bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Sivil uçakların taşıdıkları kargoyla ilgili bildirim yapmaları gerekir. Bu uçakla ilgili kargosunda sivil havacılık kurallarına uygun olmayan bazı yük olduğu bilgisi geldi. Biz de incelenmesi için indirilmesine karar verdik. Şu an inceleme sürüyor. Silah çıkarsa uluslararası hukukun gerektirdiği işlemler yapılır." diye konuştu.

 

SURİYE HAVA SAHASINA YASAK

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı, güvensiz olduğu gerekçesiyle Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasındaki uçuşlarını durdurdu.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Bakanlık'tan gelen bilgiler doğrultusunda, havayolu şirketlerine acil kodlu bir uyarı geçti.

 

Uyarıda Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmaması istendi. Bu doğrultuda Suriye hava sahasını kullanarak Cidde'ya gitmekte olan bir Türk uçağı, 18.30'da Adana'ya inmek zorunda kaldı.

 

Kararın, Suriye uçağının Ankara'ya indirilmesine yapılacak olası misillemenin önüne geçme amacıyla alınmış olabileceği belirtiliyor.