Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile Birleşmiş Milletler'in (BM) çocukların savaştan korunmasına yönelik imzaladığı eylem planı nedenyle BM Cenevre Ofisi'ne ve İsviçre'ye nota gönderdi.

BM, SDG bünyesindeki çocukların silah altına alınmasını yasaklayan ve çatışmalardan korunmasını öngören eylem planını resmi törenle anlaşma imzalamıştı. SDG adına imzayı Mazlum Abdi atmıştı.

BM'den yapılan açıklamada, "SDG'nin, bu anlaşmayla çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını belirleyerek ayırmayı ve bu konuda önlemler almayı taahhüt ettiği" bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba yaptığı yazılı açıklamada, SDG'nin anlaşmayı imzalayarak çocukların silah altına alınmasını engelleme ile hiçbir şekilde çatışmalarda yer almamalarına ilişkin taahhüt verdiğini vurgulamıştı. Açıklamada, imzalanan aksiyon planıyla birlikte 18 yaşın altındaki kişilerin ayrılması ve çocukların silah altına alınması veya çatışmalarda kullanılmasına karşı önleyici önlemler almayı taahhüt ettiğine dikkat çekilmişti.

BM Özel Temsilcisi Gamba, çocukların silah altına alınmasını engellemeye dönük eylem planlarının savaşan tarafların tutumlarını değiştirmeleri, çocuklara yönelik ağır ihlallerin engellenmesi ve çatışmalardan etkilenen çocuklara yönelik korumanın iyileştirilebilmesi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizmişti.