Suriye’nin Afrin bölgesine düzenlenen askeri harekâta karşı 2018 yılının başında “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması yapan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haklarında başlattığı soruşturma devam eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinden Dr. Yaşar Ulutaş’ın Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimliği sözleşmesi feshedildi.

Daha önce de hakkında herhangi bir yargı kararı olmamasına rağmen merkez konsey üyelerinden Selma Güngör’ün aile hekimliği sözleşmesi sonlandırılmıştı.

‘İKİSİ BİRBİRİNE KARIŞTIRILDIĞINDA İNSANLARIN HAKLARINDA GASP SÖZ KONUSU OLUYOR’

Adana’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yapan Ulutaş’a başlatılan disiplin soruşturmasının sonucunda sözleşmesinin feshedildiği bildirildi. Söz konusu açıklamayı evrensel ilkelere dayanarak yaptıklarını belirten Ulutaş sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin şunları söyledi:

“Biz yüz bin üyesi bulunan bir meslek örgütünün yönetim kurulu üyeleriyiz. ‘Savaş Halk Sağlığı Sorunudur’ basın açıklaması sadece Türkiye’deki hekimlerin görüşü değildi. Bütün dünya tabiplerinin görüşü buydu. Soruşturmalar sürecinde 30’dan fazla ülkenin tabipler birliği görüşümüze destek verdi. Ben bunu çalıştığım yerle ilgili bir açıklama olarak yapmadım. Seçildiğim, temsilcisi olduğum yerle ilgili açıklamaya katkı sundum. TTB Merkez Yönetim Kurulu üyesi sıfatıyla yaptığım bir açıklamadan dolayı kendi çalıştığım görevimden alınıyorum. İkisi birbirinden çok farklı kavramlar. Bu da insan hakları açısından olumsuz bir davranış. Benim mesleğimle ilgili bir açıklama değil, mesleğimin sırlarının ifşasıyla ilgili bir açıklama değil. Bu ikisi birbirine karıştırıldığı anda insanların haklarını da gasp söz konusu oluyor.”

‘ENİNDE SONUNDA GERİ DÖNECEĞİZ’

Sağlık Bakanlığı’nın daha önce TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz’a yaptığı gibi tüm TTB yönetimini, Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk ederek memuriyetten men edilmelerinin de söz konusu olduğunu hatırlatan Ulutaş, sözleşmesinin feshedilmesine karşı hukuki mücadeleyi başlatacaklarını söyledi. “Eninde sonunda geri döneceğiz” diyen Ulutaş sözlerini şöyle sürdürdü, “Sonuçta bir insanlık onuru var. Örneğin siz bir gazetede çalışıyorsunuz, muhabirlik yapıyorsunuz. Ama ben sizi aldım matbaaya koydum dedikleri zaman istemediğiniz bir işe mecbur bırakıldığınız için sizin onurunuzla oynanmış olacak. Bu durum, bütün cesaretimle size istemediğiniz yerde çalışmayı reva gördüm anlamına gelecektir.”

GÜNGÖR HAKKINDA DA AYNI KARAR VERİLMİŞTİ

TTB Merkez Konseyi’nin Afrin harekâtına ilişkin açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz’ın memuriyetten atılması talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etmişti. TTB MK üyesi Dr. Selma Güngör’ün de aile hekimliği sözleşmesi sonlandırılmıştı ve 5 yıl aile hekimliği yapmamasına karar verilmişti. 

Kaynak: Gazete Duvar