Hükümetin kentsel dönüşüm projeleri ve enerji santralleri gibi doğayı talan eden projelerine karşı bir tehdit olarak algıladığı ve Meclis'te gündeme gelmesi beklenen Torba Yasa içerisinde merkezi yapısını bölmek istediği TMMOB, kendisine yönelik tehditlere karşı olağanüstü genel kurula gidiyor.

Yasaya karşı bir eylem niteliğinde geçecek olan genel kurulu değerlendiren TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, "Biz genel kurulumuzda AKP'nin torbasına girmeyeceğimizi, asla AKP'nin arka bahçesi olmayacağımızı; bu ülkenin doğal varlıkları yağmalanırken asla buna seyirci kalmayacağımızı, bunu yaparken de örgütümüze, birliğimize ve meslek alanlarımıza ve mesleğimize ilişkin gelişen saldırıların hiçbirine izin vermeyeceğimizi bir kez daha söylemiş olacağız" dedi.

İstanbul, Kocaeli, Samsun, Zonguldak ve Adana'dan son yürüyüş kol da Ankara'ya doğru yola çıkarken, binlerce mimar ve mühendis 14 Şubat Cumartesi günü TMMOB 43. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu'na katılması bekleniyor.

Deniz nazlım'ın DİHA'da yer alan haberine göre "Torba Yasa"ya karşı bir eylem niteliğinde gerçekleştirilecek olan genel kurul, İMO Teoman Öztürk Toplantı Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak. Binlerce mimar ve mühendisin katılacağı genel kurula, TMMOB'nin emek alanında en önemli destekçileri olan KESK, DİSK ve TTB temsilcilerinin yanı sıra bir çok demokratik kitle örgütünün yöneticileri yer alacak. Somalı işçiler, Yırca köylüleri ve Karadeniz'de HES mücadelesi veren köylüler gibi TMMOB'nin birlikte mücadele ortaklığı kurduğu toplumsal kesimlerde genel kurula davet edildi.

Karadeniz'de ineğini satarak köyüne yapılmak istenen HES projesine karşı dava açan Kazım Delal gibi çevre ve emek mücadelesinin simge isimleri de 'Şimdi TMMOB'li olma zamanı' sloganıyla geçecek olan genel kurulda kürsü alacak ve TMMOB yönelik saldırılara dair tepkilerini dile getirecek.

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, TMMOB 43. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu ve "TMMOB Yasası"na ilişken DİHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

HÜKÜMET TMMOB'U DÜŞMAN GÖRÜYOR

Yasanını Meclis gündemine gelmesi ile daha farklı eylemlere imza atacaklarının altını çizen Gül, "Hükümet, TMMOB'u kendisine karşı bir güç odağı olarak tanımlayarak yok etmeye çalıştığı bir kurum. Çünkü TMMOB siyasi iktidarı rahatsız ediyor. Kamu yararını, halk yararını önceleyen adımlarımız doğrultusunda hükümetin ya da belediyelerin gündeme getirdiği kamuyu zarara uğratan projeleri ilişkin aldığımız yürütmeyi durdurma kararları bunları rahatsız ediyor. Hükümet, TMMOB'u kendi politikaların karşı duran düşman olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

Gül, TMMOB yasasının değişmesine karşı genel kurulun güçlü geçeceğini ve TMMOB olarak örgüt iradesini genele kurulda ortaya koyacaklarını vurguladı. Türkiye'nin artık torba yasalarla yönetilen bir ülke haline geldiğini ve hükümetin TMMOB'u da bu torbanın içerisine sokmaya çalıştığını ifade eden Gül, "'Torba Yasa'da TMMOB'nin işlevsizleşmesi ve merkezi yapısının bölünmesini sağlayacak düzenlemeler var. Meslek odalarının ötesinde ciddi meseleler de var. Kamusala alanların yani parkların, mezarlıkların özelleştirilmesi mantığı var. Doğal varlıklara yönelik ciddi tehditler var. Bu yasa sadece TMMOB için değil halkımız için, yaşam alanları için ciddi tehlike" dedi.

Kamu kurumu niteliğinde olan TMMOB'un, otomobil üretiminden, bina yapımlarına, köprülere ve parklara kadar geniş bir alanda söz sahibi olduğunu ve 24 odada 500 bine yakın üyesiyle güçlü bir örgütlülük olduğuna dikkat çeken Gül, Torba Yasa'nın TMMOB'a yönelik tehditlerini şöyle sıraladı:

"Şimdi bizim mesleki alanlara dayanarak elde ettiğimiz bu gücü bozmak, parçalamak istiyorlar. 'İl Odacılığı Sistemi' getirecekler. Bizi kendi içinde meslek disiplinlerinin farklı yapılarına göre rekabet eden bir kurum haline getirerek kendimiz dışında başka hiçbir şeyle, kamu yararı gözeten hiçbir meseleyle temas kurmamamızı istiyorlar. Ayrıca yasayla beraber 'Nispi Temsilcilik Sistemi' getirilmek isteniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı bunu demokrasinin bir gereği olarak sunuyor. Ama bizim birlik sistemimizle, bu mesleğin icra edilmesi ile kanallar zaten demokrasinin bütün kurallarına göre dizayn edilmiş. Demokrasinin işletilmesiyle ilgili bir kaygı asla gündemde dahi olmamıştır. O yüzden bizim içerimizde, yönetim kademelerinde hükümet yanlısı unsurların iktidar olamaması, buraları ele geçirememesi 'Nispi Temsil' yöntemiyle iktidar yanlısı insanların yönetim kurullarımıza girmesini sağlamak istiyorlar."