Rusya’nın geçtiğimiz hafta Suriye’deki Kürt muhalefetine birleşme çağrısı yapmasının ardından Suriyeli Kürtler arasındaki ilişkiler açısından kritik bir gelişme yaşandı. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yle bağlantıları nedeniyle kapatılan ofislerini yeniden açmaya karar verdi. ENKS bu adımla, Suriye’nin kuzeyindeki ofislerini dört yıl sonra yeniden açmış olacak.

ENKS’den yapılan resmi açıklamada, kararın ‘iyi niyet jesti’ olarak alındığı belirtildi. Açıklamada, “ENKS başkanlığı, Kürt pozisyonunun birliği için yapılan çağrılara bir yanıt ve bir iyi niyet jesti olarak, karşılıklı güveni artırmak ve tartışmalı sorunların büyük kısmını çözmek için kendisine ve partiye bağlı ofisleri yeniden açma kararı aldı” denildi.

NE OLMUŞTU?

Suriye’nin kuzeyinde, mevcut otonom yönetim olan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ile kurulduğu dönemde Türkiye tarafından desteklenen ENKS arasındaki gerilim 2016 yılında zirve noktasına çıkmıştı. ENKS’nin bölgedeki faaliyetleri yasaklanırken yaklaşık 40 ofisi kapatılmıştı. Resmi gerekçe olarak ENKS’nin gerekli prosedürlerini yerine getirmemesi gösterilmişti. ENKS ise Türkiye’yle ilişkilerinden dolayı baskı altında tutulduğunu savunmuştu.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu, Türkiye’nin harekâtından sonra bir dizi uzlaşma adımı atarak cezaevindeki ENKS üyelerini serbest bırakmış, kayıpların akıbeti hakkında soruşturma başlatmış, 17 Aralık 2019’da da ENKS’nin ofislerinin açılmasına izin verileceğini açıklamıştı. Ancak ENKS bu çağrıyı, güven eksikliğini gerekçe göstererek reddetmişti.

Yeniden ofis açma kararıysa, Rusya’nın geçen haftaki girişiminin ardından geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, geçtiğimiz hafta Erbil’de ENKS temsilcileriyle biraraya geldikten sonra yaptığı açıklamada Suriyeli Kürtlere ‘birleşme çağrısı’ yapmıştı. Bogdanov, “Kürt muhalefetinin, diğer taraflarla ciddi ve sorumlu bir diyaloğun temelinin oluşması için birbirine bağlı, birleşik ve gerçekçi olması gerektiğini hep söylüyoruz” demişti. 

Kaynak: Gazete Duvar