Yüksel caddesinde toplanan KESK, TTB ve TMMOB üyeleri yarınki 12 Eylül davası öncesi ABD büyükelçiliğine yürüdü.

 

KESK, TTB ve TMMOB üyeleri ‘Darbecilerden hesabı emekçiler soracak’ yazılı pankartla Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ABD büyükelçiliğine bir yürüyüş düzenledi. Elçilik önünde ‘Darbeciler halka hesap verecek’, ‘Darbenin çocuğu Faşist AKP’, ‘Faşist AKP Ortadoğu’dan defol’ sloganları atan grup adına KESK Başkanı Lami Özgen bir konuşma yaptı.

 

Yarın başlayacak olan davanın iki generalin şahsında yargılanacak bir dava olmadığını belirten Özgen, darbenin ABD’de planlandığını ve ABD tarafından kurumsallaştırıldığını ve genelkurmayın icra etme rolünü üstlendiğini  söyledi.

“AKP DARBENİN ÇOCUĞUDUR”

Lami Özgen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu darbe gelişen devrimci hareketi, emekçi hareketini engellemek için gerçekleştirilmiştir. Türk islam sentezi ile Türkiye ve Ortadoğu yeniden dizayn edilmek istendi. Devrimciler cezaevlerine kapatılıp işkence edilerek insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. AKP, ABD’nin yeşil kuşak projesinin bir ürünüdür. ABD’nin ve darbenin çocuğudur. Darbe ile AKP hesaplaşamaz, bu ülkenin devrimcileri, emekçileri ve halkları darbe ile hesaplaşabilir. AKP darbenin mağduru değil darbeyle geliştirilmiş hükümetidir.”

 

Türk Tabipler Birliği başkanı Eriş Bilaloğlu 12 Eylül’ün 24 Ocak 1980’le başladığını hatırlatarak arkasında sermayenin ve ABD’nin olduğunu, otuz iki yıl geçmesine rağmen hala devam etmekte olan bir süreç olduğunu belirtti. Bilaloğlu Türkiye’nin sokakları özgürleştiğinde darbeyle hesaplaşılacağını söyledi.

 

TMMOB yönetim kurulu başkanı Mehmet Soğancı ise yarın başlayacak olan davanın bir tiyatro olduğunu iddia etti. Soğancı darbenin emekçilere devrimcilere açılmış topyekün bir savaş olduğunu, ülkenin bugün de 12 Eylül’de olduğu gibi açık bir cezaevine çevrildiğini söyledi. Soğancı sözlerini 12 Eylül’le hesaplaşmak ABD ile hesaplaşmaktır diyerek bitirdi.

 

Bu arada Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde milliyetçi öğrencilerin sosyalist öğrencilere saldırdığı ve yaralananların olduğu haberini paylaşan Soğancı “Faşistler hala gençlerimize azgınca saldırıyor. 12 Eylül’le hesaplaşma faşistlerle hesaplaşmak demektir” dedi.

 

Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara