Suriyeli Kürtler, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmak üzere Rusya tarafından davet edilmediklerini ileri sürdü

Suriye Müzakere Komisyonu, dün Twitter üzerinden kongreye katılmama kararını aldığını duyurdu

Rusya, Türkiye ve İran’ın garantör olduğu Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, bugün Soçi kentinde başlıyor.

Soçi Kongresi’nde muhalefet ve hükümet yanlısı güçler olmak üzere Suriye toplumunun bin 500’den fazla temsilcisi bir araya gelecek.

Barış sürecine katılan ülkelerin de temsil edileceği Soçi Kongresi’nde ayrıca gözlemci sıfatıyla BM ile bazı bölgesel ve uluslararası örgütlerin yetkililerinin de bulunacağı belirtildi.

Bu arada, Suriye muhalefetinin başlıca oluşumlarından Suriye Müzakere Komisyonu, dün Twitter üzerinden kongreye katılmama kararını aldığını duyurdu.

Sputnik’in haberine göre, Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ise Rusya’nın Suriye Müzakare Komisyonu’ndan resmi bir bildirim almadıklarını belirtti.

Söz konusu kaynak, “Onlara davet gönderdik ve yanıtlarını bekliyoruz” derken, Suriye Müzakere Komisyonu’nun kongreye katılmayacaklarını bildirmek için kendileriyle temasa geçmediklerini söyledi.

Aynı kaynak, grubun kongreye katılmaması durumunda bunun kongreyi raydan çıkarmayacağını, kongreye bin 600 kadar kişinin katılmasının beklendiğini belirtti.

RUSYA: KÜRT HEYETİ DE VAR/ ROJAVA SÖZCÜSÜ: RUSYA, YÖNETİMİMİZE DAVETİYE GÖNDERMEDİ

Öte yandan, Suriyeli Kürtler, Türkiye’nin tutumundan ötürü Soçi kentinde bugün başlayacak olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmak üzere Rusya tarafından davet edilmediklerini ileri sürdü.

Sputnik'e konuşan Rojava sözcüsü, "Kürtler, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne bunu yapmayı reddettiklerinden değil, şimdiye kadar hala Rusya'dan davet almadıkları için katılamayacak. Rusya, yönetimimize davetiye göndermedi" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Sputnik İngilizce dün Rus devlet televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın, etkinliğe katılacaklarını teyit eden heyetlerin açıkladığını belirtirken, “Kürt heyeti onlardan biri, Türkiye’nin katılımına ilişkin protestolarına rağmen” sözlerini kullandı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın kongreye katılacağını teyit ettiğini belirten Sputnik, Mistura’yı en önemli katılımcılardan biri olacağının altını çizdi.

Haberde, Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Viyana’da yapılan Suriye görüşmeleri sırasında Rus tarafının ve BM temsilcilerinin, Soçi kongresi ile ilgili bazı konulara ilişkin mutabakata vardıkları ifade edildi.

​Bu arada, Soçi Kongresi’nde temsil edilecek ülkelerin arasında Irak ve Lübnan’ın da bulunduğunun belirtiliyor.

ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Ürdün ve İngiltere’den oluşan beş ülkenin Suriye barış sürecine ilişkin yeni bir belge hazırladıklarına dikkat çekiliyor.

Kaynak: Sputnik