Samatya'da Ermenilere yönelik saldırılara ilişkin Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) konuşan Agos Gazetesi editörlerinden Pakrat Estukyan, saldırıların planlı ve ırkçı saikle olduğu görüşünde.

Estukyan, "Aslında ilk saldırıdan anında haberdar olmadık. Yaklaşık iki ay önce benzer bir saldırı olmuş Samatya'da. Bu adli bir olay olarak görüldü. Ancak ikinci saldırı cinayetle sonuçlanınca haber oldu, gazete olarak biz erken haber aldık. Bize gelen ilk haberde Maritsa Küçük adında 84 yaşında Samatya'da evinde yalnız yaşayan bir kadının 7 yerinden bıçaklandığı bilgisiydi. Sonra da göğsüne bıçakla haç çizildiği haberi geldi. Ama bunu teyit etmek mümkün olmadı" dedi.

POLİS KONUŞULMAMASINI NEDEN İSTİYOR?

İlk bilgilerin bir nefret cinayetine işaret ettiğini söyleyen Estukyan, şöyle devam etti:

"Yakınları ile görüştük. Öğrendik ki polis cinayetten hemen sonra aile fertlerini uyarmış, 'yabancılarla görüşmeyin, bu konuda konuşmayın' diyerek. Bu uyarı bizi biraz tedirgin etti. Bu tür uyarıların niye gerekli olduğu gibi bir soru takıldı aklımıza ve hemen Hrant Dink cinayetinden sonra Pelitli'de jandarmanın sokaklarda dolaşıp halkı tanımadıkları insanlara konuşmamaları, dışarıdan gelen insanlara, gazetecilere konuşmamaları konusunda uyardığı aklımıza geldi. Yani bir şeyi örtbas etme çabası olarak değerlendirdik polisin bu gayretkeşliğini. Niyeti neydi, konuşmayın derken neyi sağlamak istiyordu, bunu anlayamadık.

'GÖĞSÜNE BIÇAKLA HAÇ ÇİZİLMİŞTİ' İFADESİNİ VEREN MAKTULÜN OĞUYDU

'Göğsüne bıçakla haç çizilmişti' ifadesini veren maktulün oğluydu. Zaten ilk o annesini o halde bulmuş ve polise haber vermişti. Sonra polis olay yerinde fotoğraflar çekmiş, olay yeri tutanağı tutmuş. Bunları aile ile paylaşması gerekirken paylaşmamış. Aile bunlardan haberdar olamadı."

NOEL  AYİNİ GÜNÜNDE, KİLİSENİN YAKININDA İKİNCİ SALDIRI

Tüm bu belirsizliklerin üzerine ikinci saldırının yaşandığını ve yine Ermeni yaşlı bir kadını kiliseye giderken kaçırma girişimi olduğunu hatırlatan Estukyan, bu saldırının Noel ayininin olduğu gün yaşandığına dikkat çekti.

Pakrat Estukyan, saldırıların hepsinin kilise civarında olduğunu belirterek, "Aynı semtte, yaşlı kadınlara yönelik peş peşe gelen bu 4 olayı artık tesadüf ya da adli vaka diye yorumlayamıyoruz. Çünkü bunlardan bir iki tanesinde hırsızlık yapma imkanı varken hırsızlık yapılmamış. Polis bu yönde değerlendirmeye çalışıyor. Nefret cinayeti resmi görmektense bireysel görmeye çaba sarf ediyor. Bu da Türkiye'de polisin politik bir tutumu" diye konuştu.

"HRANT ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE DE..."

Estukyan, Hrant Dink öldürüldüğünde de dönemin İstanbul Valisi, bugünkü İçişleri Bakanı Muammer Güler'in Agos'a gelerek, "Bu bireysel, münferit bir şeydir, örgütsel bir özelliği yok" dediğini hatırlattı. "Agos'un merdivenlerinde söyledi bunu" diyen Estukyan, ekledi: "Neye dayanarak bunu söyledi? O dakika daha Ogün Samast'ın adı da telaffuz edilmemişti. Ne olduğunu kimse tanımlayamamıştı."

"TÜM BUNLAR ŞÜPHE ODAKLARI"

Bütün bunları kendileri için yeni şüphe odakları olduğunu kaydeden Estukyan, "Çünkü Türkiye'de buna uygun bir iklim olduğunu ne yazık ki biliyoruz" dedi.

Samatya'da insanların, özellikle yalnız yaşayan yaşlı kadınların tedirgin olduğunu dile getiren Estukyan, bu tedirginliğin git gide bütün toplumu sarabileceğine işaret etti. Estukyan, ekledi: "Bunlar çok rahatsızlık verici şeyler."

TEDİRGİNLİKLER GERİ HATIRLAMALAR YARATIYOR

Bu tür zamanlarda insanların hafızalarında geçmişe yönelik geri hatırlamalar olduğunu söyleyen Estukyan, "Biz şimdi 2-2,5 sene önce yaşanmış bir olayı hatırladık. Orman Fakültesi'nde okuyan bir kızcağız tacizcilerle eğitimini yarıda bıraktı. Eğitimini yarım bırakırken de şikayetçi oldu kendisini taciz edenlere karşı. Bu taciz edenler ülkücü öğrenciler ve onların dışarıdan okulla ilgisi olmayan arkadaşları. Otobüs durağında, şurada burada, salt Ermeni olduğu için, o genç kızı taciz etmişlerdi. Kız şikayet dilekçesini yazdı. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Şikayet dilekçesini geri aldı. Bütün bunlar bize şimdi geri anımsamalar olarak geri geliyor. Biz Türkiye'de yaşayan insanlar olarak, Türkiye'de yaşayabilmemizin koşullarının oluştuğuna inanmak istiyoruz. Ama öte taraftan halen Türkiye'nin ötekisi olduğumuzu anımsatan bir sürü işaret sürekli bizi tedirgin ediyor."

Pakrat Estukyan, bu iklimin devletin sistematik politikasından kaynaklandığını ekledi.