İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber

Roboski’de 34 köylünün TSK savaş uçakları tarafından bombalanmasının sorumları ortaya çıkarılmazken köylülere sınır ihlali gerekçesiyle ceza verilmesi protesto edildi.

Roboski’li aileler bu haftaki Perşembe değerlendirmesini Uludere adliyesinin önünde yaptı. Gezi Parkı direnişinin arifesinde Roboski halkı ve Roboski katliamı davası için yargıdan iki karar çıkmıştı.

Birincisi Diyarbakır savcılığının verdiği görevsizlik kararıyla dosyayı genelkurmaya göndermesiydi.

İkinci kararda ise Roboskili 48 kişiye 3000 TL pasaport kanununa muhalefetten ceza kesildi. Çü nkükatliamın 500. günü yaptıkları karanfil yürüyüşü ile katliam bölgesine gidip, çocuklarının yaşamlarını yitirdiği yere karanfil bırakmak istemişlerdi. Yaptıkları yürüyüşte katliam bölgesi olan sınıra giderek basın açıklaması yapıp, çocuklarının yaşamlarını yitirdiği alana karanfil bırakmışlardı. bunun üzerine savcılık harekete geçerek dava açmıştı.

Roboski’li aileler bu durumu protesto etmek için Uludere’de bulunan devlet hastanesinin önünden adliyenin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşte "Roboski'yi unutmadık, unutturmayacağız" pankartı taşındı, ”Katil Erdoğan”, “Faşist devlet hesap verecek”, “Failler yoksa barış da yok” sloganları atıldı.

Roboski aileleri 77. hafta Perşembe değerlendirmesinde, “Bizlere kesilen cezayı meşru bulmuyoruz ve ödemeyeceğiz” dediler.

Aileler, “Roboski'yi tecrit altında tutma girişiminden vazgeçilmeli ve Roboskili ailelere açılan soruşturma ve cezalandırmalar bir an önce kaldırılmalıdır” derken, askeri değil adaletli bir yargılama talep ettiklerini belirttiler.

Roboski aileleri yaptıkları basın açıklamasının ardından, savcılığa giderek, Kürtçe verdikleri savunmada “Roboski açığa çıkarılmadan hiçbir ifade vermeyeceğiz, önce Roboski faillerini ortaya çıkarın, sonra biz ifade vermeye hazırız” dediler.

Savcılıktan çıkan aileler adliyenin önünde kendilerine gelen ceza tebligatlarını yakarak eylemi sonlandırdılar.