Norveç’in Kızıl Parti temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü’nü ziyaret etti.

Norveç heyetinde yer alan Mads Opheim, Marie Sorhaug, Beth Hartmam ve Asfn Malheim’ı, HDP İl Eşbaşkanı Ayşe Ekinci ve Siirt Belediyesi Eşbaşkan Adayı Resul Kaçar karşıladı. 31 Mart yerel seçimleri gözlemlemek için kentte gelen heyet, partililerden seçim çalışmaları hakkında bilgi aldı.

‘CEZAEVİ KOŞULLARI ZOR’

HDP’li yöneticiler, belediyeye kayyum atandığına ve görevinden alınan Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın da hala tutuklu olduğuna dikkat çekti.

Heyette yer alan Marie Sorhaug, dün açlık grevinde olan iki tutuklunun ailesini ziyaret ettiklerini belirterek, Türkiye’deki cezaevi koşullarının zor olduğunu kaydetti.

‘TÜRKİYE’DE DURUM UTANÇ VERİCİ’

Asfn Malheim ise, Türkiye’deki koşulların Norveç’ten çok daha farklı olduğuna ifade ederek, “Türkiye gördüğümüz kadarıyla faşizm ile yönetilen bir ülke haline gelmiş. Kürt halkının buna karşı verdiği mücadele, aynı zamanda bütün halklar için vermiş olduğu bir mücadeledir” ifadelerini kullandı.

İki üyelerinin Türkiye sınırında sınır dışı edildiğini ifade eden Malheim, “İlk engellenmemiz buydu. İkincisi olarak Siirt’e gelince il girişinde çevrildik. İki polis geldi. Pasaportlarımızı aldı ve 5-6 dakika inceledi. Bunu sorduğumuzda, rutin bir kontrol olduğunu belirttiler. Bu bizim için korkutucu değildi ama yaşadığımız koşullara göre çok farklı bir durumdu. Aynı zamanda bu korkutmaya yönelik bir adım olabilir” diye konuştu.

Mads Opheim da, “Dünden beri ziyaret ettiğimiz ailelerin durumuna bakınca Türkiye’de yaşanan durumun utanç verici olduğunu gördük” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı