Mültecilere yönelik önlemlerin sıkılaşacağı anlaşılan Avrupa ülkelerine son bir gayretle ulaşmaya çalışan Suriyeli mültecilerin İstanbul otobüs terminalindeki bekleyişleri sürüyor. Mülteciler, otogardan Edirne'ye gitmeye, Edirne'den de yürümek de dahil herhangi bir yolla AB sınırlarına ulaşmaya çalışıyor.

Avrupa ülkelerinin mülteci akınına karşı önlemleri sıkılaştıracağı haberlerinin duyulmasının ardından, uygulamalar başlamadan önce Avrupa ülkelerine ulaşabilmek üzere Edirne’ye gitmeye çalışan Suriyeli mültecilerin Büyük İstanbul Otogarı'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Trakya kentlerine giden otobüs firmaları dünden itibaren Suriyelilere bilet satmamaya başlayınca otogarda yığılmalar başlamıştı.

Geceyi Bayrampaşa'da bulunan otogardaki Cumhuriyet Camii'nin içerisinde ve çevresinde uyuyarak geçiren sığınmacılara Türk Kızılay'ı su ve gıda maddesi dağıttı. Çevik Kuvvet polisinin de otogarda önlemler aldığı görüldü.

Saat 07.30 sıralarında sığınmacılardan bir grup caminin önündeki yolda toplanarak alkışlarla Arapça ve Türkçe slogan attı. 'Gitmek İstiyoruz' şeklinde atılan sloganlarla birlikte oturma eylemi yapan grubun ön tarafında Suriyeli çocuklar Türk Bayrağı açtı.

BÜYÜKLER ÇADIR KURDU, ÇOCUKLAR SAKLAMBAÇ OYNADI

Önce Edirne'ye, oradan da Almanya'ya gitmek için dün Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'na akın eden sığınmacılardan bazılarının, havanın kararmasıyla birlikte, otogar içerisinde çadır kurduğu görüldü. Pek çok mülteci de yerlere serdikleri battaniyelerin üzerinde sabahladı.

Suriyeli çocuklar ise Otogar'ın içinde bulunan caminin bahçesinde saklambaç oynayarak vakit geçirdi.

Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci akınına karşı sınır önlemlerini artırmaya başladığı ve serbest dolaşım hakkının da kısıtlanacağı haberlerinin duyulmasının ardından dün çok sayıda mülteci İstanbul otogarına akın etmişti. Mülteciler, katı uygulamalar başlamadan önce, başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelere ulaşabilmek için Edirne’den Yunanistan’a karayoluyla geçmeye çalışıyor.