Mardin'in Derik ilçesi Ballıbaba ve Sisan köylerinde 2015 yılında Kaya ve Özyılmaz aileleri arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada dört kişi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Kavgada yer alan ve suça karışan birçok kişi tutuklandı. Daha sonra Sisan köyü ormanlık arazisinde bir kişi öldürüldü. Ama karşı aile bunu üstlenmedi.

İki aile arasında daha fazla sayıda insanın hayatını kaybetmemesi için bu köylerin bağlı olduğu Metina Aşireti devreye girdi.

Hatice Kamer'in BBC Türkçe'de yer alan haberine göre Diyarbakır'da faaliyet yürüten Metinalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği Barış Komisyonu üç buçuk yıldır iki aile arasında barış sağlamak için büyük bir çaba sarfetti. Bu çabalar, Pazar günü Ballıbaba köyünde gerçekleşen barış töreni ve yemeği ile sonuçlandı.

"Dünyada barış kadar zor bir durum yok. Her şey tamam dediğimiz sırada biri çıkıp bir şey söylüyor, tüm çabalar berhava olabiliyor" diyor derneğin sözcüsü Abdülkadir Öz.

Metina-Der yeni olmasına rağmen farklı yerlerde gelişen onlarca husumetin giderilmesi için arabuluculuk rolü üstlenmiş. Bir yıl içinde dört kan davası, üç yaralama, iki arazi anlaşmazlığı, dört kız kaçırma, dört trafik ve iş kazası olayıyla ortaya çıkan küskünlüklerin giderilmesini sağlamış.

Barış misyonu üstlenen dernek yöneticileri hem bölgenin, hem coğrafyanın barışa ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

"Barışma Töreni" sırasında çevre köylerden de katılımın olması ile meydanda yaklaşık beş bin kişi toplandı.

Kadınların hiç olmadığı barış programı, dini bir merasim havasında gerçekleşti. Toplumda sözü geçen ve "seyda" olarak anılan din alimleri peygamberin barışa dair hadislerini anlatarak bunun dindeki önemine dair konuşmalar yaptılar.

Köyden konuştuklarım, bu kan davasının daha fazla insan ölmeden sona ermiş olmasına çok sevindiklerini, bu sorunun ortadan kalkmasıyla köyün rahat bir nefes aldığını ifade ettiler.

Metina Aşireti lideri Mehmet Şerif Temelli ve kan davalı Özyılmaz ailesinden onlarca kişiyi Metina Derneği yöneticileri karşılıyor. Temelli, barışın önemine dair kısa bir konuşma yapıyor, barışan ailelere ve barışmaları için çaba sarf eden herkese teşekkür ediyor.

Şerif Temelli'nin ismini bir süre önce yine bir başka barışma etkinliğinde duymuştuk.

Temelli ailesinin, Ahmet Türk'ün ailesi ile devam eden 35 yıllık kan davası, Şerif Temelli ve Ahmet Türk'ün öncülüğünde iki yıl önce barış ile sonuçlanmıştı.