Malatya’da 27 Kasım 2018 tarihinde “Örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Malatya eski İl Eşbaşkanı Özcan Ağdaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Nermin Tuncel, İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi Eşbaşkanı Gönül Öztürkoğlu, HDP Battalgazi İlçe Eşbaşkanı Ahmet Aksu, HDP Yeşilyurt İlçe Eşbaşkanı Aziz Doğan, HDP eski il yöneticisi Hasan Karvar ve parti üyesi Ahmet Turan Sertkaya hakkında Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 5'inci karar duruşması görüldü.

30 Kasım günü adliyeye çıkarılan 7 kişiden Savcılık sorguları yapılan isimlerden Hasan Karvar, “adli kontrol şartı” ile serbest bırakılırken, diğer 6 isim ise “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı.

Ara duruşmalarda Ahmet Aksu ve Hasan Karvar tahliye edilirken, 22 Şubat'ta görülen ilk duruşmada da tutuklu sanıklardan Nermin Tuncel ve Özcan Ağdaş şartlı tahliye edilmiş, İHD Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu ve HDP Yeşilyurt ilçe eşbaşkanı Aziz Doğan'ın tutukluluğuna devam kararı verilmişti.

 22 Mart'ta görülen 2'nci duruşmada da her iki yönetici adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye edilmişti.

28 YIL 4 AY

2 gün önce görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti siyasi parti ve dernek faaliyetleri nedeni ile Aziz Doğan ve Ahmet Aksu'ya 1'er yıl 8 ay hapis cezası vererek cezayı erteledi.

İHD Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, Nermin Tuncel, Özcan Ağdaş ve Hasan Karvar'a "Örgüt üyesi olmak" iddiası ile 6'şar yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Ahmet Turan Sertkaya'ya ise beraat verdi.

KARAR SİYASİ

Kararı değerlendiren İHD Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, kararın hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu söyledi. Dernek faaliyetlerinden dolayı cezalandırıldığını söyleyen Öztürkoğlu, "Hakim ve savcılara hukuka uyma çağrısında bulunuyorum" dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı