İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2012 Yılı Cezaevlerinde Yaşanan Hak İhlalleri Raporu’nu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

İHLALLERDE AZALMA YAŞANMADI

Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye cezaevlerinde ciddi sıkıntıların yaşandığını, birçok alanda kendilerine ihlal başvuruları geldiğini söyledi. İHD olarak bu ihlalleri sonlandırmak için çaba gösterdiklerini belirten Bilici, tüm çabalarına rağmen, ihlallerde azalma yaşanmadığını dile getirdi.

'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ADIM ATILMIYOR'

 İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Av. Resul Tamur ise, cezaevlerinin hak ihlallerinin yaşandığı en önemli mekanlar arasında yer aldığını belirtti. Birçok kez yaptıkları açıklamalarla duruma dikkat çektiklerini söyleyen Tamur, "Kimi zaman ise özel heyetler oluşturarak gezdiğimiz cezaevlerinde nasıl hukuk dışı uygulamalar ve hak ihlalleri yaşandığı aslında kamuoyunun da bilgisi dahilindedir," dedi ve cezaevlerindeki sorunlarla ilgili olarak buradaki sorunların görmezden gelindiğini, sorunların çözümü için adım atılmadığını söyledi.  

'2012 İHLALLERİN TAVAN YAPTIĞI BİR YIL OLDU'

2012 yılının cezaevleri açısından ihlallerin adeta tavan yaptığı bir yıl olduğunu vurgulayan Tamur, "Cezaevlerinde yaşanan ölümler, sevk ve sürgünler, işkence ve kötü muamele, tecrit ve izolasyon, ailelerle görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi gibi çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır" diye konuştu.

'HASTA MAHPUSLARA İLİŞKİN YASANIN YETERSİZLİĞİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÖRÜLECEKTİR'

Bu ihlallerin içerisinde en ön plana çıkanın da cezaevlerindeki hasta tutukluların durumu olduğunu kaydeden Tamur, bir süre önce Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve yasallaşan hasta mahpusların salıverilmesine ilişkin yasanın yetersiz olduğunu hatırlatarak, "Bu yasanın yetersizliği önümüzdeki günlerde daha da net ortaya çıkacaktır," dedi.

‘ÖCALAN’A YÖNELİK TECRİDE SON VERİLSİN'

Cezaevlerindeki tecrit ve izolasyona da dikkati çeken Tamur, "Özellikle PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulaması, ülkenin kanayan yarası Kürt meselesini daha da kötü bir noktaya vardırmıştır," dedi ve "Her ne kadar kendisiyle devlet katında görüşmeler gerçekleştiriliyor ve bazı heyetler gönderiliyorsa da, bunun yetersiz olduğunu düşünüyor, kendisinin mutlaka aile ve avukatlarıyla da rahat bir ortamda görüşebilmesi gerektiğini tekrar belirtmek istiyoruz," diye konuştu.

'AÇLIK GREVLERİNİN ARDINDAN İNTİKAM ALIRCASINA SÜRGÜNLER DEVREYE KOYULDU'

Yapılan açlık grevlerinin ardından cezaevlerindeki sorunlarla ilgili bir rahatlama beklerken, ihlallerin artarak devam ettiğini sözlerine ekleyen Tamur, "Bu kez mahpuslardan intikam alırcasına sürgünler devreye sokulmuştur. Bu durum da biz insan hakları savunucularını cezaevleri konusunda ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü ayrımı yapmaksızın yaşanan sürgünler cezaevlerinde yaşanan sorunları daha da arttırmıştır," dedi. Tamur, sürgünlerin sadece mahpuslarla sınırlı kalınmadığını da belirterek aynı zamanda ailelerinin de cezalandırıldığını belirtti.

Tamur, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin tüm kamuoyunu da duyarlı olmaya ve yaşanan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmamaya çağırdığını sözlerine ekledi.

CEZAEVLERİNDE TOPLAM 3 BİN 263 HAK İHLALİ

Tamur’un konuşmasının ardından İHD Cezaevleri Komisyonu Üyesi Av. Muhterem Süren ise, raporda yer alan cezaevlerindeki hak ihlalleri istatistik verilerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Raporda yer alan verilere göre 2012 yılında bölge cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin istatistik verileri şöyle;

*Cezaevlerinde ölen ve yaralananlar: 26 ölü – 65 yaralı

*Cezaevlerinde işkence: 186

*Sevk uygulamaları: 1,303

*Sağlık hakkı ihlali: 239

*Aile görüşü engellenenler: 25

*Tecrit ve izolasyon: 28

*Haberleşme v.b hakları engellenenler: 319

*Cezaevlerindeki Açlık Grevleri Sırasında Yaşanan İhlaller: 15

*Cezaevlerinde diğer ihlaller ve başvurular: 32

Toplam: 3 bin 263 ihlal (ANF)