TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu, hak ihlalleri ile gündeme gelen Osmaniye T ve C Tipi Cezaevleri’nde inceleme yaparken CHP’li üye Malik Ecder Özdemir, T Tipi cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin çok kötü koşullarda kaldığını söyledi. İstanbul Emniyet Müdürü iken Osmaniye’ye vali olan Celalettin Cerrah ise bu eleştiriye karşılık cezaevinin ‘modern’ olduğunu savundu ve “Bu tip şikâyetler her yerde olur. Şuna bakmak lazım, şikâyetler hep aynı kişilerden mi geliyor, örgütsel bağlantıları var mı?” dedi.

 

CHP’li Malik Ecder Özdemir, incelemenin ardından Osmaniye T Tipi Cezaevi’ndeki izlenimlerini Radikal’e şöyle sıraladı:

 

Çocuklara yemek yok: Zorunlu olarak anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuklara yemek verilmiyor, anneler yemeklerini çocuklarla paylaşıyor.

 

Çıplak arama: Bütün tutuklu ve hükümlülere, adli ve siyasi fark etmeksiniz çıplak arama yapılıyor. Hatta bazı ziyaretçilere de çıplak arama yapılıyor. Yönetim uygulamayı ‘güvenlik’ gerekçesine bağlıyor.

 

Yasak kitaplar: Özellikle KCK ve PKK koğuşlarında piyasada serbestçe satılan 30 kadar kitap yasak. Yönetimin, ‘yanlış’ bulması halinde de gazeteler cezaevine giremiyor. Zorunlu tıraş: Erkek mahkûmlara günlük tıraş zorunluluğu var. Ancak Hizbullahçıların arasında sakallı olanlar var.

 

Tıklım tıklım: Cezaevinin kapasitesi ilk kuruluşta 600 kişi. Ranzalar konarak ‘resmi kapasite’ 1000’e çıkartılmış. Şu anda 1222 kişi var.

 

Robokop gardiyanlar: Normal gardiyanların yanı sıra ilk kez oluşturulan robokop giysili ekipler de mahkumlara şiddet uyguluyor. (radşkal)