DGM'de yargılanıp, 26 yıldır tutuklu bulunan Asim Demir'in “adil yargılanma hakkı ihlali” gerekçesiyle yeniden yargılanma talebiyle yaptığı iki başvurunun reddedildiği dava dosyasının kayıp olduğu ortaya çıktı.

Asım Demir, 1993 yılında yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kararıyla "Ülke topraklarının bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunma" suçlamasıyla ‘müebbet hapis’ cezasına mahkum edildi. DGM’nin hakkında verdiği bu kararın Yargıtay’ca onanması üzerine 26 yıldır cezaevinde olan Demir, “adil yargılanma hakkı ihlali” gerekçesiyle Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki başvuru yaptı. 
 
Başvurularında, ifadesinin baskı altında alındığı, soruşturmanın ilk aşamasında müdafi tarafından temsil edilemediği ve mahkumiyetine karar veren DGM heyetinde askeri bir hakimin bulunması nedeniyle bağımsız ve tarafsız yargılama yapılmadığını belirten Demir, yeniden yargılama talebinde bulundu.
 
BAŞVURULAR REDDEDİLDİ
 
Hamdullah Kesen'in MA'da yer alan haberine göre Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan her iki başvuruya da ret kararları verdi. Ancak avukatı Özgür Yakut’un yaptığı itiraz üzerine Demir’e ait dava dosyasının kayıp olduğu ve mahkemenin kayıp dosyayı incelemeden ret kararları verdiği ortaya çıktı. 
 
Müvekkili Asım Demir'in 29 Aralık 1992 tarihinde gözaltına alınıp, Diyarbakır DGM tarafından ‘müebbet hapis’ cezası verildiğini söyleyen Av. Özgür Yakut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) özellikle DGM’ler döneminde yapılan yargılamalarda verilen mahkumiyetlere ilişkin “adil ile tarafsız yargılanma hakkının ihlal edildiği” yönündeki kararları doğrultusunda son yıllarda yeniden yargılama taleplerinin kabul edilmeye başlandığını dile getirdi.
 
Kendilerinin yeniden yargılama talebinde bulunduklarını belirten Av. Yakut, fakat bu başvurularının iki kez reddedildiğini ifade etti.
 
DOSYA 'KAYIP' 
 
Bir üst mahkemeye yaptıkları itiraz da yine reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak için dava dosyasını istediklerinde yaklaşık 1, 5 ay yanıt alamadıklarını söyleyen Av. Yakut, “İkinci talebimizden sonrada bu dosyanın arşivde bulunamadığı yani kayıp olduğu tarafımıza bildirildi. Tabi biz bu bildirimi resmi tutanak altına aldık" diye belirtti.
 
EZBER KARAR ÖRNEĞİ
 
"Olmayan dosya üzerinden yeniden yargılama talebimiz reddedildi. Hatta buna ilişkin yaptığımız itirazlar bir üst mahkeme tarafından reddedildi. Bu gibi dosyalarda mahkemelerin ezber karar verdiğine yönelik görüşümüz de teyit edilmiş oldu” diyen Av. Yakut, mahkemenin kayıp dosya üzerinden karar verdiğinin ortaya çıkması ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduklarını ifade etti.
 
HSYK’YE ŞİKAYET
 
Av. Yakut, karşılaştıkları duruma dair “Dosya ortada yokken yeniden yargılama taleplerimiz reddedilme gerekçesini merak ediyoruz. Neye göre karar verildi, biz bunu gerçekten merak ediyoruz. Buna ilişkin kararı veren mahkeme hakkında HSYK’ye de şikayette bulunacağız. Dosyamız şuan Anayasa Mahkemesi’nde, eğer buradan da ret almamız durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız bu dosyayı" dedi.