Medyada yer alan haberlere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “12 Mart ve 12 Eylül gibi olağanüstü dönemlerde yargı kararı olmadan TSK’dan atılanlar ile YAŞ mağdurlarına yapılan haksızlık giderilecektir. Haksızlığın giderilmesi normalleşmenin en önemli göstergelerinden biridir.” dedi.

Bakan’ın bu sözlerini de Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği için referandum kampanyasında vermiş olduğu “Darbelerin açtığı yaraları saracağız” sözü gibi önemli.

Başbakan ve Bakan Çelik’in bu sözleri kendilerine ADAM Platformu adını veren Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri’ni harekete geçirdi.

12 MART VE 12 EYLÜL MAĞDURU ASKERLER YASADAN YARARLANDIRILMIYOR

ADAM Platformu yaptığı açıklamada, “12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde yargı kararı olmaksızın görüşlerinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkartılmış askerler olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözün takipçisi olduğumuz gibi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdiği sözün de takipçisi olacağız” dedi.

YAŞ mağdurlarına ve darbezede askerlere haklarının iadesini öngören 6191 sayılı yasanın ayrımcılık yapılarak uygulandığını belirten ADAM Platformu, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin kararname ve disiplin kurulu kararlarının mağduru askerler yasadan yararlandırılmadığını belirtti.

Yasadan sadece Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ilişiği kesilen askerlerin yararlandırıldığını; hatta YAŞ mağduru askerler arasında bile ayrımcılık yapıldığı iddia edildi.

Örnek olarak da, 28 Şubat sürecinin YAŞ mağdurlarının başvurularını kabul eden Milli Savunma Bakanlığı’nın, 1984 yılında yargı kararı olmadan YAŞ kararıyla ilişiği kesilen, ilk Güneydoğu gazisi Üsteğmen Ahmet Şener ve 13 subayın başvurularını reddettiği gösterildi.

ADAM Platformu, askeri darbelerin asker muhalifleri ve mağdurları olarak, ayrımcı uygulamadan vazgeçilmesini ve Başbakan Erdoğan’ın vermiş olduğu sözün gereğinin yerine getirilmesini istedi.

DEMOKRAT HABER