Çok sayıda merkezde kılınan sivil Cuma namazlarında imamlar, zulme karşı direniş çağrısında bulundu. İmamlar vaazlarında, "İnanç sahibi müminlerin zorluklarla mücadelesi her zaman sürmüştür. Kendi ülkesinde serbest konuşamıyorsa, dili yasaklanmış bir halksa, topraklarında özgür bir şekilde seyahat edemiyorsa, yaşadığı toplumda hak ve hukuk yok sayılıyorsa, bunun mücadelesini vermek bir vazifedir” dedi.

 

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde sivil Cuma namazı Mitanni Kültür Merkezi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla kılındı. Mele Huseynê Botî tarafından verilen vaazda mazlum halkların er ya da geç özgürlüklerine, haklarına kavuşacaklarına vurgu yapıldı. Botî, "Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamak gerekiyor. Elbette ki Allah mazlumların yanındadır. Kürt halkı da mazlum bir halktır ve zalime karşı direniş içerisindedir. Kendi haklarını, kültürünü, kimliğini korumak her Müslüman'ın, İslam'a inananın kutsal görevidir. İman edenlerin kendi insani haklarını, dillerini koruması ve bunun için verdikleri mücadeleler özgürlükle, huzur ve barışa vesile olmasını diliyoruz" dedi. Vaaz ardından yüzlerce kişi Cuma namazı için saf tuttu.

 

AFGANİSTAN’DA KURAN YAKILMASINA TEPKİ

Diyarbakır'da sivil Cuma namazı bu hafta da devam etti. Yüzlerce kişi Dağkapı Meydanı Selahattin Eyyübi Yer Altı Çarşısı'nda namaz kılmak üzere toplandı. Bu hafta sivil Cuma namazında namazı Mele Osman Akçay kıldırırken, Mele Hadi Koç vaaz verdi. Koç verdiği vaazda, Afganistan'da NATO'nun Amerikan askerleri tarafından Kuran'ın yakılmasına sert tepki gösterdi. Koç, Obama'nın Müslüman'lardan özür dilemesini istedi.

 

“ZULME KARŞI MÜCADELE BİR VAZİFEDİR’

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde sivil Cuma namazı, Belediye Halı Sahası'nın yanında bulunan boş alanda yağan kar ve soğuk havaya rağmen yüzlerce kişinin katılımıyla kılındı. Hz. Muhammed ve Hz. Ömer'in yaşamlarından cemaate bazı kesitleri Kürtçe aktaran Mele Feyzi Yavuzkılıç, "İnanç sahibi müminlerin zorluklarla mücadeleci her zaman sürmüştür. Kendi ülkesinde serbest konuşamıyorsa, dili yasaklanmış bir halksa, toprakların özgür bir şekilde seyahat edemiyorsa, eğer yaşadığın toplumda hak ve hukuk yok sayılıyorsa, bunun mücadelesini vermek bir vazifedir. Mazlum halklar zulme karşı sürekli direnerek ve mücadele ederek haklarına kavuşmuşlardır" dedi. Yavuzkılıç'ın Kürtçe hutbesinden sonra yüzlerce kişi saf tutarak sivil Cuma namazı kıldı.

 

Siirt'te sivil Cuma namazı, soğuk hava nedeniyle BDP İl binasının üst katında kılındı. Hakkari'deki sivil Cuma namazı da, kar yağışı nedeniyle BDP il binasında kılındı.

 

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde de BDP İlçe binası önünde kılınan sivil Cuma namazına BDP İlçe Başkanı Mütalip Sakman, BDP Belediye Meclis üyeleri ve BDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Cuma namazına duran kitle yerlere naylon, hasır, karton ve battaniyeler sererek secdeye durdu. Kürtçe hutbe okuyan Mele Mehemed Sadak, halklar arasında fark gözetilmesinden yana olmadıklarını dile getirerek, "İslam dini barış ve hoşgörünün dinidir. İslam dini şiddeti asla kabul etmeyen bir dindir" diye konuştu. Kürtçe vaaz ve okunan hutbenin ardından sivil Cuma namazı için yüzlerce kişi saf tuttu.

 

‘ZALİMİN YANINDA OLMAYIN’

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde daha önce BDP Cizre İlçe binası önünde bulunan alanda kılınan sivil Cuma namazı yoğun kar yağışı nedeniyle İdil Caddesi üzerindeki bir inşaatta kılındı. Namaza saatler kala aşırı karla karışık yağmura rağmen karton, seccade ve halılarını alan kitle namaza katılmak için inşaata akın etti. Kılınan namaz öncesinde vaaz veren Mele Sait, zalimin yanında olmanın zalimlik olduğunu belirterek, "Kürtlere yapılan zulmü görmeyenlere sesleniyorum Müslümanlığın bunu kabul etmeyeceği kendilerine Müslüman'ım diyenler iyi bilirler" dedi. Verilen Kürtçe vaaz ve okunan hutbenin ardından kitle namaz kıldı.

 

POZANTI’DA ÇOCUKLARA CİNSEL İSTİSMARA TEPKİ

Batman Belediyesi Çay Bahçesi'nde sivil Cuma namazı yüzlerce kişinin katılımı ile kılındı. Batman Din Alimleri Derneği Üyesi Besim Bozkur, namaz kıldırdı. Bozkur, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yönelik cinsel istismara tepki gösterdi.

 

Şırnak'ta Demokratik Çözüm Çadırı'nda kılınan sivil Cuma namazına BDP İl Örgütü yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Kürtçe vaaz veren Mele Sait İdin, eşitliğin önemine vurgu yaparak, "Rabbimiz insanları eşit yaratmış, herkesin kendini, kendi kültürü ve kimliğiyle temsil etmesini buyurmuştur" şekline konuştu. Hutbenin ardından yüzlerce kişi namaz için saf tuttu.

 

Şırnak'ın İdil (Hezex) İlçesi'nde de önceki haftalarda olduğu gibi, bu hafta da sivil Cuma namazı Aşiti Parkı'nda İdil Belediyesi Halk Evi'nde kılındı. Namaza yüzlerce kişi katıldı.

 

Urfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ndeki sivil Cuma namazı çok sayıda kişinin katılımıyla BDP İlçe binasında kılındı. Askeri ve siyasi operasyonların kınandığı Cuma namazında, Melle Yasin tarafından Kürtçe vaaz verildi. Vaaz ve hutbenin ardından namaza saf tutuldu.

 

‘KANDA ISRAR EDENLER MÜSLÜMAN OLAMAZ’

Van'da sivil Cuma namazı soğuk havaya rağmen Belediye Otoparkı'nda çok sayıda kişi tarafından kılındı. Kürtçe vaaz veren emekli İmam Cemal Demir, Ortadoğu'daki savaşın durması ve akan kanın durması çağrısında bulundu. İslamiyet’te öldürmenin olmadığını belirten Demir, kandan ısrar edenlerin Müslüman olmayacağını kaydetti. Verilen Kürtçe vaazdan sonra yüzlerce kişi namaz için saf tutu. (anf)