Suudi Arabistan, Katar'la olan diplomatik gerilim ve gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin gölgesinde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.

Başkent Riyad'daki bir günlük zirvede liderler Yemen'deki savaş, İran'daki gelişmeler, güvenlik ve petrol politikalarını görüşecek.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve konseye üye olmayan Mısır, terörü desteklediği gerekçesiyle Haziran 2017'de Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri askıya almıştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) ayrılacağını duyuran Katar ise terörle ilgili suçlamaları reddedip Arap ülkelerinin uyguladığı boykotun ülkenin bağımsızlığını hedef aldığını savunmuştu.

Doha'dan yapılan açıklamada OPEC'ten ayrılma kararının uygulanan ablukayla bir ilgisinin olmadığı belirtilmişti.

SUUDİ KRAL'DAN KATAR EMİRİNE DAVET

Zirveye katılması için Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz'den davet gittiği fakat Katar'ın zirvede devlet bakanı düzeyinde temsil edileceği açıklandı.

Geçtiğimiz yıl Kuveyt'te yapılan zirveye ise Katar emiri katılmış, diğer ülkeleri ise liderler yerine üst düzey yetkililer temsil etmişti.

Katar'ı boykot eden ülkeler Körfez İşbirliği Konseyi'nin durumdan etkilenmediğini savunuyor, Katar ise gerginliğin birliği zedelediği görüşünde.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi 1980'de İran ve Irak'a karşı birlik amacıyla kurulmuştu.

Ortak petrol sahalarının kontrolüyle ilgili anlaşmazlık, konseye üye ülkelerden Kuveyt ile Suudi Arabistan'ın arasını açmıştı.

Kaynak: Euronews