KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olan Erbil'de dün gerçekleşen bombalı saldırılarla ilgili yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Saldırının tüm Kürtlere dönük olduğunun söylendiği açıklamada, Kürt halkının bu saldırılara ortak tutum koyması ve meşru savunmasını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, saldırının Rojava'daki saldırıların yoğunlaştığı bir döneme denk geldiğine de dikkat çekildi.

Irak Kürdistanı'na zaman zaman zaman saldırılar yapılmış olmasına rağmen, burada genel olarak huzur ortamının korunduğuna dikkati çeken KCK, Irak'taki şiddet sarmalının Güney'e (Irak Kürdistanı’na) girmesine fırsat verilmediğini belirtti.

ANF'de yer alan KCK açıklamasında devamla şunlar söylendi:

"SALDIRI TÜM KÜRTLERE YAPILMIŞTIR"

"Fakat  Rojava’da son bir yıldır Kürtlere karşı sürdürülen çete saldırılarıyla eş zamanlı olarak Güney Kürdistan’ın başkenti Hewler’in (Erbil) orta yerinde bombalı saldırıların yapılması şiddet sarmalının Kürdistan geneline de yayılmak istendiğini göstermektedir. 6 Kürdün şehit düştüğü ve onlarcasının yaralandığı bu durumun tüm Kürtlere yönelik bir tehdit olduğu açıktır. Bu gerçeklik de tüm parçalardaki Kürtlerin bu tür saldırılara karşı ortak tutum takınması gerektiğini açıkça göstermektedir.

29 Eylül 2013 günü Hewler’de bomba yüklü araçlarla gerçekleşen bu saldırı sadece Hewler halkına ya da Yerel hükümete karşı yapılmamıştır. Bu saldırılar tüm Kürtlere yapılmıştır. 2 yıldır kendisini savaş dışında tutan Rojava halkına yönelik saldırılar nasıl ki tüm Kürtlere yönelikse Hewler saldırısı da tüm Kürtlere yöneliktir. Kürtler bu saldırılarla ya sindirilmek istenmekte ya da kendi politikalarının parçası yapılmaya çalışılmaktadır. Halen Kürtlerin özgür ve kendi iradeleriyle yaşamı kabul edilmemektedir. O nedenle dünyanın neresinde olursa olsun tüm Kürtler, Kürtlere yönelik olarak yapılan her saldırıyı kendine yönelik olarak algılamalıdır. Ve bu temelde de Ortak tutumu koymalı ve meşru savunmasını güçlendirmelidir. Kürtler ancak böyle tüm parçalarda huzur içinde özgür ve demokratik yaşamlarını sağlayabilirler. Bu nedenle Rojava’daki saldırıları da Hewler’deki saldırıları da insanlık suçu olarak görüyor ve şiddetle lanetliyoruz."

"SALDIRIYI HAREKETİMİZE YAPILMIŞ BİR SALDIRI OLARAK GÖRÜYORUZ"

"Bizler de bu saldırıyı aynı zamanda hareketimize de yapılmış bir saldırı olarak görüyor ve benzeri olayların yaşanmaması için üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğimizi bir daha tekrarlıyoruz."