Video aktivisti, belgeselci Kazım Kızıl'ın serbest bırakılması için Kılız'ın arkadaşları Change.org'da imza kampanyası başlattı. Adalet Bakanlığı'na verilmek üzre başlatılan imza kamyanyasında "Gazetecilik suç değildir! Bu tutsaklık bitecek ve Kazım video çekmeye devam edecektir" denildi.

Kazım Kızıl 17 Nisan'da İzmir'de 'Hayır biz kazandık' eyleminde video çekerken gözaltına alındı. Kızıl 5 gün gözaltında tutulduktan sonra 22 Nisan'da tutuklandı. Kızıl'ın arkadaşları internet platformu Change.org'da bir imza kampanyası başlattı.

'Kazım Kızıl'a Özgürlük' başlığıyla açılan imza kampanyasında şu ifadelere yer verildi:

“Çikolata kâğıdına dökülen kırıntıları karıncalara verip yemelerini izleyen insanı tutukladınız.”

17 Nisan 2017 tarihinde Bornova’da protesto eylemi yapıldı. Gazeteci/videoaktivist/belgeselci Kazım Kızıl, protesto eyleminde haber takibi yaparken, yirmi kişiyle birlikte gözaltına alındı. Beş günlük gözaltı süresi sonunda (21 Nisan 2017) geç saatlerde, Kazım Kızıl ile birlikte altı üniversite öğrencisi genç tutuklanarak Şakran Cezaevi’ne gönderildi. Kazım Kızıl video çekmesi engellenmek için tutsak alınmıştır.

Gazetecilik suç değildir! Bu tutsaklık bitecek ve Kazım video çekmeye devam edecektir. Bugüne değin fotoğraf makinesi/ kamerasıyla haksızlığın olduğu her yerde; SOMA’da, YIRCA’da, HOPA’da, TAVAS’ta halkının yanında olan yönetmen Kazım Kızıl’ın kamerası, halkın gözü-kulağıdır!..

Kazım Kızıl vicdanımızdır! Kazım Kızıl yalnız değildir!"