Mardin'in Derik Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün 10 Kasım 2016'da makamına konulan bombanın patlatılması sonucu yaşamını yitirmesiyle ilgili yargılamanın 12'nci duruşması görüldü.

Mahkeme, 6 tutuklu sanıktan özel kalem müdürü Şerif Mesutoğlu'na müebbet hapis cezası verirken, diğer 5 tutuklu sanığa ise çeşitli cezalar verip, yattıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi.

Tutuklu yargılanan Şerif Mesutoğlu 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mesutoğlu'na, kamu görevlisini görevinden dolayı öldürme suçundan 18, patlayıcı madde bulundurma suçundan da 10 yıl hapis cezası verildi.

MAHKEMEDE NE OLDU?

Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6'sı tutuklu toplam 15 kişinin yargılandığı davada savcı, önceki duruşmalarda mütalaasını vermişti.

Savcı, mütalaasında tutuksuz yargılanan Saime Ateş Şerifoğlu, Mehmet Ali Yazıl, Hüseyin İzci, Abdulkadir Deniz, Ahmet Deniz ve Fikret Deniz'in beraatlarını talep etmişti.

Savcılık, tutuklu sanıklar Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Mehmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Baği ve Şerif Mansuroğlu ile tutuksuz sanıklar Nursel Eser, Ziynet Erdaş ve Zuhal Dalçin için ise 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunmuştu.

Duruşmaya tutuklu yargılananlar getirilmezken, tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Tutuklular, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. Taraf avukatları ve aileler de duruşmayı takip etti. Kaymakam Safitürk'ün eşi duruşmaya Sakarya'dan SEGBİS aracılığı ile bağlandı.

GAZETECİLER DURUŞMAYA ALINMADI

Duruşmaya Mardin Valisi Mustafa Yaman ile birlikte Mardin ilçelerinin kaymakamları, Mardin Emniyet Müdürü protokol sırasına göre alındı. Duruşmaya Anadolu Ajansı ve TRT muhabirleri dahil olmak üzere basın mensupları alınmadı. Basının 'Yer yok. Mahkeme Başkanı ayakta kimseyi istemiyor' gerekçesi ile salona alınmadığı öğrenildi.

SANIKLAR: ASIL FAİLLER DIŞARIDA

Kimlik tespitinin ardından geçilen duruşmada avukatlar yazılı savunma verdi. Ardından yargılananların son sözleri soruldu. Yargılananlar, olayla ilgileri olmadığını, kendilerine kumpas kurulduğunu belirterek, kendileri hakkında hazırlanan delillerin kurgu olduğunu söyledi. Sanıklar asıl faillerin dışarıda olduğunu ifade ederek, beraatlarını istedi.

Kaynak:Mezopotamya Ajansı