Güçlükonak / Dargeçit - Güçlükonak'a bağlı Yağızkonak Köyü Özbaşoğlu Mezrası'nda bugün yapılan kazılarda Ömer Çetin ve Ahmet Güler'e kemik ve elbise parçaları bulundu. Dargeçit'teki kazılarda da kemikler bulundu. Kazı çalışmaları sürüyor.

 

Güçlükonak ilçesine bağlı Yağızkonak Köyü Özbaşoğlu Mezrası'nda bugün yapılan kazılarda 2 kişiye ait kemikler ve elbise parçaları bulundu. Bulunan kemiklerin kayıp Ömer Çetin ve Ahmet Güler'e ait olduğunu öğrenildi.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 1994 yılında 5 köylünün öldürülerek tabur bahçesine gömüldüğü yönündeki suç duyurusu üzerine 19 Ocak günü Şırnak'ın Güçlükonak (Basa) İlçesi Özbaşoğlu köyü ile Yağızoymak Jandarma Taburu arasındaki boş arazide kazı çalışması başlatmıştı. Yapılan kazı çalışmasında elbiseleriyle gömülmüş 3 kişiye ait kemikler bulunmuş, ancak aşırı yağış ve güvenlik gerekçe gösterilerek kazılar durdurulmuştu. Ailelerin başvurusu üzerine Yağızoymak Jandarma Tabur Komutanlığı bölgesindeki arazide kazı çalışmasına bugün tekrar başlandı. Kazı çalışması sırasında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bir yetkili, Güçlükonak Cumhuriyet Savcısı, Şırnak Barosu'ndan 2 avukat ve kayıp yakınları kazı yapılan alanda hazır bulundu.

 

Güçlükonak’ta bugün sabah başlanan kazılarda 2 kişiye ait kemikler bulundu. Şırnak Barosu avukatlarından Rıdvan Dalmış ‘’Her iki kişiye ait kemiklerin kafatası kısmında mermi çekirdeği olduğunu gördük. Kemiklerin olduğu yerde elbiseleri de vardı. Kayıp yakınları, elbiselerinden tanıdı. Köylüler, bu kişilerin 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan Ömer Çetin ve Ahmet Güler'e ait olduğunu bildiklerini söyledi" diye konuştu.

 

Bulunan kemikler ayrı ayrı torbalara konularak, görevliler tarafından götürüldü.

 

Daha önce 19 Ocak'ta yapılan kazılarda bulunan kemiklerin de Sait Şen, Beşir Başkök ve Abdullah Güler'e ait olduğu aileler tarafından belirtilmişti. Söz konusu kemiklerle birlikte çıkan elbiselerden aile çocuklarının kendilerine ait olduğunu savunmuştu. Kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

DARGEÇİT'TE İNSAN KEMİKLERİ VE ELBİSELER BULUNDU

Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde Bağözü (Tiruva) Köyü girişindeki boş alanda yapılan ikinci kazı yerinde de insan kemikleri, elbiseler ve 3 adet boş kovan bulundu. Kuyuda yapılan ve bir kafatası, kemik parçaları ile elbiselerin bulunduğu kazı çalışması tamamlanırken, köyün girişindeki ikinci noktadaki kazı çalışması ise devam ediyor.

 

Kazı çalışmasında bulunan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, köy içerisinde 4 şüpheli yer tespiti yaptıklarını belirterek, "Muhtemelen bu kayıp 6 kişinin bu köy civarında olduğunu düşünüyoruz. Bu kazı çalışması 2 güne uzayabilecektir. Çünkü köy içinde 4-5 şüpheli yer daha var. Ama şu ortaya çıkmıştır bu köy 1993 yılında boşaltılmıştır. Toplu mezar alanı olarak kullanılmıştır burası. Burada birden fazla insana ait kemiklerin bulunacağını düşünüyoruz" demişti.

 

SEYHAN DOĞAN'IN ELBİSELERİ BULUNDU

Sabah saatlerinde ise Dargeçit İlçesi'nde 17 yıl önce kaybedilen 6 kişi için başlatılan ikinci kazı çalışmasında bulunan kafatası ve kemiklerin Seyhan Doğan'a ait olabileceği belirtildi. Kazı çalışmalarını yerinde takip eden Doğan'ın ağabeyi Abdulkerim Doğan, kemiklerle birlikte çıkarılan elbise parçalarının kardeşine ait olduğunu söyledi. (ANF)