Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Muş Belediye Başkanlığı için yaptığı itiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından reddedildi.

HDP, 31 Mart'ta Muş'ta yapılan mahalli idareler seçimleri için 1 Nisan ve 2 Nisan 2019'da İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulunmuştu.

HDP'nin itirazını inceleyen İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, kurul kararı ile itirazı reddetti.

HDP’nin YSK Temsilcisi Avukat Mehmet Tiryaki, sandık seçim tutanaklarının özensiz ve denetime elverişsiz olduğunu ifade ederek, sandık sonuç tutanakları, geçersiz oy pusulaları ve yeniden sayım için itirazda bulunduklarını söyledi.

Demokrat Haber’e konuşan Tiryaki, “Ayrı ayrı üç itirazda bulunduk. Sandık sonuç tutanakları eksik yanlış tutulmuş ve denetime elverişli değil. Geçersiz oy pusulaları seçim sonucunu değiştirecek kadar fazla. 2500 geçersiz oy var aradaki fark ise 500 oy. Bu nedenlerden dolayı yeniden sayım istedik. 103 tutanak ile ilgili ayrıntılı inceleme istedik. İlçe Seçim Kurulu, geçersiz oyların yeniden sayılamayacağını iddia ediyor. İlçe Seçim Kurulu’nun gerekçesi yasaya aykırı. İlçe Seçim Kurulu’nun red kararını İl Seçim Kurulu’na taşıyacağız. Kars, Muş, Iğdır ve bir çok il ve ilçede aynı gerekçelerle yapılan itirazlar kabul edildi. İtirazımızın reddedilmesi durumunda benzer durumdaki illerin emsal kararları ile YSK’ya başvuru yapacağız” dedi.

MHP’nin Kars’taki itirazına değinen HDP Kasr İl Örgütü'nün itiraza yetkili avukatı Ömer Çapkurt, Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun MHP ve HDP’nin itirazlarına çifte standart uyguladığını ifade ederek Kars’ta somut bir gerekçe olmadan kanuna aykırı sayım yapıldığının altını çizerek Muş’taki itirazın reddedilmesine değindi.

Çapkurt, “MHP tarafından somut bir delil gösterilmediği halde oyların yeniden sayımına karar verilmesi kanuna aykırıdır. Kaldı ki MHP’nin dilekçesinde geçersiz oyların MHP’ye ait olduğu yönünde bir iddiası vardı, dolayısıyla sadece geçersiz sayılan oyların sayılmasına karar verilmesi anlaşılabilirdi. Daha somut gerekçelerle HDP’nin Muş’ta geçeriz oyların yeniden sayılması yönünde yaptığı itirazın reddedilmesi de çifte standarttır.” dedi.

HDP adına İlçe Seçim Kurulu’na itiraz eden avukat Tarık Güneş, İl Seçim Kurulu’nun itirazları yarın değerlendireceğini ifade ederek Muş’a bağlı Kızılağaç’ta AKP’nin itirazının kabul edildiğini ekledi.

Güneş, “Yarın saat: 15:00’te İl Seçim Kurulu toplanacak. Aynı kurul AKP’nin itirazı üzerine Muş’a bağlı Kızılağaç beldesinde oyların tekrar sayılmasına karar verdi. Toplamda 6 sandık olan beldede itiraz edilen 4 sandık tekrar sayıldı AKP’nin adayı kaybetti diye. Kaldı ki AKP’nin itiraz gerekçeleri daha üstünkörüydü. İlçe Seçim Kurulu, çifte standart uyguluyor. Muş’ta toplamda 193 sandık bulunuyor. Gezici sandık ve cezaevi sandığı dışındaki 191 sandık itiraz ettik” dedi.

Geçtiğimiz günMHP’nin Merkez İlçe Seçim Kurulu’na yaptığa itiraz sonucu Kars’ta 167 sandığın sayılmasına karar verilmişti.

İlçe Seçim Kurulu’nun kararını değerlendiren HDP avukatı Ömer Çapkurt, MHP’nin somut delil olmamasına rağmen itirazının kabul edildiğini ifade etti.

AVUKAT ÇAPKURT: YSK’NIN MUŞ’TA İTİRAZLARI REDDERMESİ ÇİFTE STANDARTTIR

Kars’ta oyların yeniden sayılmasının kanuna aykırı olduğunu ifade eden Çapkurt, “Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Kars il örgütü adına itiraza yetkili kişinin Merkez İlçe Seçim Kurulu’na  iptal edilen, geçersiz kabul edilen oyların geçerli olduğunu, ve MHP’ye ait olduğu bu nedenle oyların yeniden sayılması gerektiğine  ilişkin yaptığı itiraz, İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. İlçe Seçim Kurulu kararında AKP’li üyenin kabul oyuyla sandık sonuç tutanaklarına şerh düşürülmesinin engellendiğine ilişkin usulüne uygun olmayan tutanaklar ile sandık sonuç tutanaklarını gerekçe göstererek itirazı kabul etmiş ve yeniden sayımın yapılmasına karar vermiştir. 298 sayılı kanunun 112. maddesine göre itirazlarda somut bir delil göstermek gerekiyor” dedi.

“MHP tarafından somut bir delil gösterilmediği halde oyların yeniden sayımına karar verilmesi kanuna aykırıdır” diyen Çapkurt, “Kaldı ki MHP’nin dilekçesinde geçersiz oyların MHP’ye ait olduğu yönünde bir iddiası vardı, dolayısıyla sadece geçersiz sayılan oyların sayılmasına karar verilmesi anlaşılabilirdi. Daha somut gerekçelerle Muş’ta HDP’nin geçersiz oylarının yeniden sayılması yönünde yaptığı itirazın reddedilmesi çifte standarttır” dedi.

Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun MHP'nin itirazını kabul ettiği karar:

Öte yandan, 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş merkezde ve AKPi’nin sadece 3 oy farkı ile kazanıp, 432 oyun geçersiz sayıldığı Malazgirt ilçesinde oyların yeniden sayımı kararı Muş İl Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti.

Demokrat Haber/Muş