Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekilme kararı bir kez daha protesto edildi.

İzmir'de adliye içerisinde bulunan aile mahkemeleri önünde toplanan kadın avukatlar, Bölge Adliyeleri Mahkemesi (BAM) Güney Kapısı önüne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş esnasında sık sık “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz” sloganları atıldı. Ardından avukatlar adına açıklama yapan İzmir Barosu Genel Sekreteri Avukat Perihan Kayadelen, bugün Türkiye tarihinin en utanç verici ve en karanlık günlerinden birini yaşadıkları için toplandıklarını söyledi.

'TEK BİR KİŞİNİN KEYFİ ÖYLE İSTEDİ DİYE'

"Bizler bugün burada kadınları, çocukları, LGBTİ+ bireyleri koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden tek bir kişinin keyfi öyle istedi diye ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermemesi sebebiyle çekiliyor olmamız sebebiyle toplanmış bulunuyoruz" ifadelerini kullanan Kayadelen, İstanbul Sözleşmesi'nin aktif uygulanması için mücadele ettiklerini belirtti.

 Kayadelen, "Nahide Opuz’u ve annesini koruyamamanız uluslararası alanda yankı uyandırınca, koşa koşa ilk imzacısı olduğunuz İstanbul Sözleşmesi’ni de etraflıca okuduk. Sözleşme, şiddetin önlenebilir olduğunu haykıran, şiddetin kaynağı olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapan; hiçbir cümlesinde eşcinselliğe özendirme, aile değerlerini sarsma gibi bir anlam barındırmayan; kadınları, çocukları, LGBTİ+ bireyleri şiddete karşı korumayı hedefleyen bir yasal düzenlemedir. Değil şikayetçi olduğunuz maddeleri, bugüne kadar İstanbul Sözleşmesi’nin diğer hükümlerini de uyguladığınızı görmedik. Biz sözleşmeyi hayata geçirin diye eylem yaparken, siz uygulamadan komple kaldırdınız" dedi.

Kayadelen şöyle devam etti:

'MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

"Biz şiddetinizi yollardan, sokaklardan, işyerlerinden, evlerden biliyoruz ve şiddetinizi reddediyoruz. Her gün onlarca kadın cinayeti haberine rağmen sayıları inkar eden, aklımızla oynayan tavrınızdan vazgeçin istiyoruz. Hepimiz biz çıldırış içindeyiz, öyle ki güvenliğimizi sağlamakla yükümlü olan devlet, polis bizi korumazken İstanbul Sözleşmesi için eylem yapan arkadaşlarımızın gördüğü işkence dosyaları hala kapanmadı! Biz biliyoruz ki, toplumsal cinsiyet normlarını bir bütün olarak tasfiye etmeyi hedeflemeyen hiçbir politik tahayyül, kadınları özgürleştiremez! İzmir Barosu olarak; mahkemelerde, karakollarda, eylemlerde, kadınların yanlarında olmaya devam edeceğiz. İstanbul sözleşmesi bizimdir ve siz sözleşmeyi tekrar yürürlüğe sokup her bir maddesini hakkıyla uygulayana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz