Irak'ta 28 gün önce kaçırılan 16 Türk işçi serbest bırakıldı. ABD'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, serbest bırakılan işçilerle telefonda görüştü. Davutoğlu, "Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.

Nurol İnşaat'ın Bağdat'ın Sadr bölgesinde inşa ettiği stadyum kompleksinde çalışan 18 Türk işçi, 2 Eylül'de kaçırılmıştı. Olayın hemen ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Irak'ta kaçırılan Türklerin bir stadyum inşaatında çalışan 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebeci olduğunu belirterek, "Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik" demişti.

SİSTANİ VE SADR ÇAĞRI YAPMIŞTI

Olayın ardından Irak'ın en etkili Şii liderlerinden Ayetullah Ali Sistani ve Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr işçilerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Sadr'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Türk işçilerin kaçırılması suçtur. Böyle bir eylem insanlık ve İslami açıdan utanç verici bir davranıştır. Kaçırılma sebebi ne olursa olsun siyasi, mali veya başka bir sebeple her kim tarafından yapılmışsa bizzat kendim, barış ve İslam severler adına, bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

'İYİ BAKTILAR, İYİYİZ'

16 Eylül'de 18 işçiden ikisi serbest bırakılmış ve 17 Eylül'de İstanbul'a gelmişlerdi. Yurda getirilen işçilerden Yılmaz gazetecilere, "İyi baktılar, iyiyiz. Diğer arkadaşlarımızın kurtarılmasını istiyoruz. Diğer arkadaşların sağlıkları çok iyi. Çok iyi davrandılar. Kurtulmaları için dua ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Yılmaz, neden kaçırıldıklarına ilişkin bilgilerinin olmadığını söyleyerek, "O konuda herhangi bir açıklama yapmadılar" demişti.

Bu hafta başına ise işçileri kaçıran örgüt, sosyal medyada bir görüntü yayınlayarak, 16 işçinin serbest bırakıldığını iddia etmişti.