Van Çaldıran'da donarak öldükleri iddia edilen göçmenlerin bulunduğu bölgeye ulaşılamadı.

Van Çaldıran’da jandarmaya 13 göçmenin donarak öldüğü ihbarı yapılmıştı. Öldüğü iddia edilen göçmenlerin 10’unun Afgan, 3’ünün de Kobaneli olduğu belirtilmişti.

Arama ekipleri hava şartları yüzünden göçmenlerin bulunduğu ileri sürülen bölgeye gidemezken kaybolan üç Kobaniliden Sheıkh Abdülrahman Abdo’nun amcası Mihemmed Sheıkh Nebi, akrabalarının kaçakçıların elinde rehin tutulmuş olabsileceğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberine göre Sheıkh Nebi, 6 gündür kendilerine sayısız ihbar telefonları geldiğini, ancak hiçbirinin doğru çıkmadığını belirtti.

Kendisini arayan bir kaçakçının 13 göçmenin öldüğünü söylediğini, ancak bu bilgiyi teyit edemediklerini vurgulayan Sheıkh Nebi, “Bizi arayanlar 13 göçmen cenazesinin hastanelerde olduğunu söylediler, hastanelerin tümüne baktık. Ama öyle bir cenazeye rastlamadık. Daha sonra hem Çaldıran Kaymakamı hem de askeri yetkililerle görüştük. Ama onlar da bu konuda ellerinde hiçbir veri olmadığını, havanın kötü olmasından dolayı bir inceleme yapamadıklarını söyledi. Bize İran hükümetiyle de iletişime geçip bilgi isteyeceklerini söylediler. Şu an önümüzde üç ihtimal var; birincisi kaçakların onları ellerinde tutup para isteme ihtimali, ikincisi İran’da yakalanmış olabilecekleri, son ihtimal ise ölmüş olmaları. Ama biz kesinlikle onların yaşadığına inanıyoruz” diye konuştu.

Sheıkh Nebi, günlerdir kendilerini farklı numaralardan arayan kaçakçıların olduğuna dikkati çekerek, görüşmeleri şöyle anlattı:

“Bu kişiler kaybolduktan sonra üç dört kez farklı numaralardan bizi arayanlar oldu. Bunların kaçakçı olduklarını tahmin ediyoruz. Bana; ‘Kimse gidip sizin cenazelerinizi alamaz. Bize para verin biz sizin cenazelerinizi getirelim’ dediler. Hatta bize adres ve bu kişilerin nerede olduklarını bildiklerini söylüyorlardı. Ama biz onların bu tekliflerini kabul etmedik. Biz, yanımızda devlet görevlileri olmadan sınır hattına gidemeyeceğimiz söyledik. Ben bu durumu yetkililere de aktardım. Umuyorum ki bu kişiler hakkında bir an önce bize bilgi verirler.”

‘HALA UMUDUMUZ VAR’

Akrabalarının ölmediğine ve bulunacaklarını dair büyük bir umut taşıdığını ifade eden Sheıkh Nebi, “Şu an her arayan bize başka bir şey söylüyor. Ama biz net durumun kısa bir süre içerisinde ortaya çıkacağına inanıyoruz. Ben bu çocukların şu an kaçakçıların elinde olduğunu ve bizden para almak için onları sakladıklarını düşünüyorum. Çünkü bizi bu kadar ısrarla aramalarının nedenini anlayamıyoruz. Yani devletin bile gidemeyeceği yere bunlar nasıl gitsin” diye sordu.