Antalya'da 11 Ekim 2017 tarihinde tercümanı H.B.'nin ihbarı sonucu gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları aktivisti Meral Geylani'nin hakkında 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Duruşmaya tutuklu Geylani ile avukatları hazır bulunurken, duruşma kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasıyla başladı. 

Duruşmada savunma yapan Geylani, üzerini atılı suçlamaları reddederek, suç olarak gösterilen eylem ve etkinliklerin barış talebi olduğuna değindi. 'Çözüm süreci' döneminde Şırnak'ta yapılan eylemlerin iddianamede suç unsuru olarak değerlendirildiğini aktaran Geylani, tahliye ve beraatını talep etti. 

Savcı, dosyaya konu olan delillerin Şırnak ilinde gerçekleştiğinden ötürü dava dosyasına yetkisizlik kararı verilip, Şırnak'a gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, savcının ve Geylani'nin talebini kabul ederek, dava dosyasına yetkisizlik verip, dosyanın Şırnak'a gönderilmesine ve Geylan'inin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı