HDP'li Saruhan Oluç, 1-22 Mart tarihleri arasında TRT Haber'in Cumhurbaşkanına bin 390 dakika, AKP’ye 2 bin 723 dakika, CHP’ye 216 dakika, MHP’ye ise 48 dakika ayrıldığını ancak HDP’ye hiç yer verilmediğini ifade etti. Oluç, konuya dair RTÜK'e dilekçe verdi.

TRT Haber kanalının son dönem yayınlarına ilişkin verileri de içeren şikayet dilekçesini RTÜK'e sunan Oluç, aynı zamanda basın - yayın meslek örgütlerinin temsilcilerine hitaben bir mektup kaleme aldı.

Oluç'un RTÜK'e gönderdiği dilekçede, 1-22 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber'in Cumhurbaşkanına 321 dakika, AK Parti hükümeti yetkililerine 568 dakika ayırdığı ancak HDP'ye hiç yer vermediği belirtildi.

Yine 1-22 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber'in Cumhurbaşkanına 6 programa, AK Parti'yi 15 programa davet ettiği, ancak CHP, HDP ve MHP'yi hiç bir programa çağırmadığı bilgisine yer verildi.
1-10 Mart 2017 tarihleri arasında TRT Haber'in haber bülteninde ise, Cumhurbaşkanına 375 dakika, AK Parti'ye 693 dakika, CHP'ye 52 dakika, MHP'ye 49 dakika süre verdiği ancak HDP'ye sadece bir dakika süre verdiği belirtildi.

BASIN-YAYIN MESLEK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

HDP'li Saruhan Oluç, konuya dair basın-yanı meslek örgütlerine de bir mektup gönderdi. Oluç, "6 milyon yurttaşın oyunu almış bir siyasi parti olarak yaşadığımız ağır medya ambargosu, bu konuda söz söylemeyi ve tarihe bir kayıt düşmeyi zorunlu kılmaktadır. Öncelikle yasaya göre tarafsız olmak zorunda olan ‘kamu kurumu’ TRT hakkında bazı saptamalar yapmamız gerekmektedir. Elimizdeki veriler, TRT’nin siyasi partilerin referandum kampanyalarını yayınlarken kendi kanununu, RTÜK Yasası’nı, Yüksek Seçim Kurulu’nun ilkelerini açıkça ihlal ettiğini ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.
Oluç, mektubunda şu bilgileri verdi:

"1-22 Mart tarihleri arasında TRT Haber kanalında yayınlanan canlı yayın ve söz programı sürelerinin dağılımına baktığımızda, Cumhurbaşkanlığı’na 1390 dakika, AKP’ye 2723 dakika, CHP’ye 216 dakika, MHP’ye ise 48 dakika ayrıldığı görülmektedir. HDP’ye, HDP’nin çalışmalarına ise hiç yer verilmemiştir. Aynı durum haber bültenlerinde ayrılan süreler ve konuk dağılımında da gözlenmektedir.

17 ulusal kanalda, 1-20 Mart tarihleri arasında Cumhurbaşkanı ve AKP’ye 420 buçuk saatlik canlı yayın süresi verilirken, HDP’ye hiç yer verilmemiştir. Aynı şekilde 17 ulusal kanalın konuklu programlarına Cumhurbaşkanı, Başbakan, diğer siyasi partilerin liderleri, milletvekilleri ve temsilcileri defalarca kez konuk olarak çağırılırken HDP’liler tek bir programa bile konuk olarak çağrılmamıştır."
Oluç, mektubunda şu çağrıyı yaptı: "Sizlerin de alanında söz sahibi meslek örgütleri olarak durumun farkında olduğunuzu ve bu konuda sıklıkla söz ürettiğinizi biliyoruz. Ama ambargoyu en şiddetli ve ağır yaşayan parti olarak, referandum gibi ülkemizin, halklarımızın kaderini tayin edecek böylesi kritik bir süreçte oyunu aldığımız her bir yurttaşın bilgiye erişim hakkına sahip olabilmesinin sağlanması için katkılarınızı bekliyoruz."