Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, gündeme ilişkin partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Partisinin Diyarbakır İl Örgütü ve Yenişehir İlçe Örgütü binalarına dün düzenlenen baskınlarıyla konuşmasına başlayan Günay, “İktidar demokratik siyasete karşı suç işlemeye devam ediyor. Eğer hala öğrenemedilerse biz yeniden dile getirelim, bu siyasi operasyonlarla, uydurma gerekçeler ve yalan yanlış beyanlarla aramızdan tek bir kişiyi mücadeleden geri bırakamayacaksınız. İktidarın ne siyasi komploları ne de faşizmi, HDP’nin sesini kesemeyecek, hakikatin sesinin halkımıza ulaşmasını engelleyemeyecektir” ifadelerini kullandı.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİNİN GÜNDEMİ YOKSULLUK

Meclis’e gelen 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ilişkin konuşan Günay, “Damat Bakan ‘pozitif ayrışıyoruz’ dedikçe, Türkiye ekonomisi dip krize doğru hızla yol alıyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Her iki kişiden biri istihdam dışında. DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,3 olarak gerçekleşmiştir. İstihdam bir yılda 1 milyon 254 bin kişi azalmıştır. İstihdam oranı yüzde 43,5’e gerilemiştir. İş başında olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 333 bin kişi azalmıştır. Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 614 binden 1 milyon 335 bine yükselmiştir. Kadın iş gücü yüzde 7,5, kadın istihdamı yüzde 6,3 azalmıştır. Türkiye’de 18 milyon insan yoksulluk sınırı altında, 20 milyon insan yoksulluk tehdidi altında yaşamaktadır. Yani Türkiye’de yaşayan her iki kişiden birinin gündemi yoksulluktur” dedi. 

İCRALIK VATANDAŞ SAYISI 3 MİLYON

Esnafın halinin perişan olduğunu söyleyen Günay, şöyle devam etti: “İşsizler ve yoksulları toplasak geriye bir tek Saray rejimi ve yandaşları kalıyor. Sadece yurttaşlar değil, esnaflar da kepenk indiriyor. Siftah yapmadan anahtarı çeviren esnafın hali perişan. Son bir buçuk yılda 161 bin esnaf kepenk indirdi. Her bir esnafı ailesi ile hesapladığımızda sırf esnaflar içinde beş milyona yakın insan açlık ve yoksulluk tehdidi altına girdi. İktidar her kapıya icra memurları gönderiyor. İşsiz kalıyoruz, yoksullaşıyoruz, kepenk indiriyoruz. Peki, iktidar ne yapıyor? İcra memurlarını kapımıza gönderiyor. Hem işsiz ve yoksul bırakıyorlar hem de icra takibi yapıyorlar. Son 5 yıl içinde bankalar tarafından takibe alınan ve halen borcu devam eden icralık vatandaş sayısı ağustos ayı itibarıyla 3 milyon 489 bin 933 kişi oldu.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha önceki açıklamalarını dair “açız diyenlere mermi fiyatlarını sordular” diyen, “Karşılığında tanzim kuyrukları ve askıda ekmek vermeye çalıştılar. Bize barışın ve demokrasinin filmini çekersiniz diyenler, bu halka yoksulluğun ve iflasların kan dolu senaryosunu dayattılar. Hukukun üstünlüğünü, barış arayışlarını ve demokrasiyi askıya alanlar, şimdi ekmeği askıya asarak kurtulmaya çalışıyorlar” diye konuştu. 

Günay, şunları söyledi: “Geçen gün sosyal medyada ‘sen kimsin?’ diye soranlara buradan diyoruz ki. Bizler ekmeğe muhtaç olanlarız. Siftah yapmadığımız için evimize rızkımızı götüremeyenleriz. En iyi üniversitelerden mezun olup işsiz kalanlarız. Her gün emeği sömürülen ve işsizlik sorununu en derinden yaşayan kadınlarız. Ürünü tarlada kalan çiftçileriz. Maaşı bir haftada tükenen emeklileriz. Ama biz aynı zamanda Türkiye’nin demokratik geleceğiyiz. Türkiye halklarını bu felaket tablosundan kurtaracak, hakça dağıtım ve eşitlikçi-adaletli bir ekonomiyi hep birlikte var edeceğiz.”

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

AKP/MHP iktidarının ülkeyi yönetemediğini ifade eden Günay, “Pandemi ile birlikte çöken eğitim sistemleri, eğitimdeki fırsat eşitsizliği ve bir çok sorunun ayyuka çıkması ile birlikte bir ‘suni gündem’ yaratması gerekiyor. Yaratırken de bir taşla birkaç kuş vurmayı hedefliyor. Kendi plan projelerini hayata geçirmek bunlardan biri. 18 yıllık iktidarlarında eğitimde denemedikleri sistem ve reform kalmadı ama hala topyekûn bir reformdan bahsediyorlar. Eğitim sistemi istediğiniz zaman üzerinde bir şeyler deneyeceğiniz bir kobay değildir. Yaptığınız değişiklikler milyonlarca gencin hayatını etkiliyor. Eğitim sistemi dahil bir çok alanda Türkiye’yi soktuğunuz derin krizlere dair gerçekten bir çözüm yolu bulmak istiyorsanız eğer, ya istifa edin ya da yönetemediğinizi kabullenip erken seçim kararı alın. Türkiye halkları sizden bunu bekliyor ve istiyor” dedi. 

Kaynak: MA