31 Aralık’tan itibaren, dünyanın hiçbir ülkesinde örneği olmayan bir yasak İstanbul Havalimanı’nda uygulanmaya başladı ve havalimanı içerisinde pankartla yolcu karşılamak yasaklandı. Yasağa uymayanlara da para cezası verilmeye başlandı. İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İsmail Şanlı, yasağın gerekçesini ‘hanutçulukla mücadele’ olarak açıkladı. Karara göre karşılayacağı yolcuyu tanımayan kişiler ‘Meeting Lounge’ adı verilen alana giderek yolcusunu burada bekleyecek.

Aynur Tekin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre 31 Mart’a kadar ücretsiz olan Meeting Lounge’a giriş, bu tarihten sonra ücretli olacaktı. Alınacak ücretin yolcu başına 4 euro artı KDV olduğu ortaya çıktı. Uygulamaya göre yolcu sayısı arttıkça bedel düşecek. Örneğin 50 kişilik bir grupta kişi başı ödeme, 3.22 euro artı KDV bedeli olacak.  Turizm sektörü paydaşları karara tepki gösterirken Meeting Lounge’da henüz turizm sezonu açılmamasına karşın şimdiden kargaşa yaşanıyor.

Misafir karşılama sektörü, son 10 yıl içinde turizmin gelişmesiyle daha önemli bir hale geldi. Havalimanına gelen misafirleri, TÜRSAB’a kayıtlı, kartvizitli transfer personelleri karşılıyor. Transfer personeli olmak isteyenler yazılı ve uygulamalı sınavlara tabii tutuluyor, sürecin sonunda başarılı olanlar belirli bir ücret ödeyerek belgesini alıyor ve çalışmaya başlıyor.

Seyahat acenteleriyle, yurt dışından gelen misafirlerin buluşacağı alan olarak tasarlanan Meeting Lounge, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Gelen Yolcu Kapısı’nın sol tarafında yer alıyor. Gelen yolcu kapısında Meeting Lounge’ı gösteren oklar bulunuyor. Ancak, yönlendirme yalnızca Latin harfleriyle İngilizce olarak hazırlanmış. Arapça, Çince, Rusça, Farsça gibi başka dillerde bilgilendirme bulunmuyor.

Misafir karşılamak isteyenler ve yolcular, check-in kontuarındakine benzer bir şekilde bir desk önünde sıraya giriyor ve görevliye pasaportlarını ibraz ederek kayıt yaptırıyor. Şu anda iki deskin aktif olarak çalıştığı Meeting Lounge’da şimdiden zaman zaman kuyruklar oluşuyor. Sonrasında 40-50 kişilik kapasitesi olan oturma alanına geçiliyor. Burada bulunan ekranlara, yurt dışından gelen yolcuların isimleri yansıtılıyor.

Havalimanında, yolcular ve rehberlerin kayıt yaptırdığı şimdilik iki desk var.

Turist rehberleri ve otellerin transfer işleriyle ilgilenen kişilerin, karşılayacakları yolcuların isimlerini bu ekrandan görüp onlarla buluşmaları öngörülüyor. Ancak yolcu kendisini karşılayacak olan kişiyi, karşılamaya gelen kişi ise yolcunun ‘eşkalini’ bilmediği için  herkes birbirinin dış görünüşünü tahmin etmeye çalışıyor!