Halepçe’de 16 Mart 1988’de Saddam rejiminin düzenlediği bombardıman sonucunda yaşamını yitirenler için anma töreni düzenlendi.

16 Mart 1988 günü Saddam rejimi tarafından atılan kimyasal bombalarla katledilen 5 bin Halepçeli, mezarlarının başında anıldı. Herkesin siyahlar giydiği, her yere siyah pankartların ve bezlerin asıldığı Halepçe’de yas havası hakimdi.

BDP'Lİ VEKİLLER DE GİTTİ

Yerel saatle saat 10.00 civarlarında Halepçe'de başlayan anmaya Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ve YNK Politbüro üyesi Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmet, BDP’li vekiller Ayla Akad, Mülkiye Birtane, Nazmi Gür, Roboskili ailelerin yanı sıra, çok sayıda devlet yetkilisi ve yüzlerce kişi katıldı.

BARZANİ: 16 MART SOYKIRIM GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Dünyanın birçok yerinden 5’inci Mezopotamya Tıp Kongresi'ne katılmak için gelen 600 civarında doktorun da katıldığı anma töreni Muniyt’te (Halepçe Şehitleri Müzesi) yapıldı.

Burada bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, 16 Mart’ın Güney Kürdistan’da resmi soykırım günü olarak ilan edildiğini belirtti. Barzani, Kürt halkının bu tarihi canlı tutması ve birliğine, özgürlüğüne sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İKİNCİ ANMA HALEPÇE ŞEHİTLER MEZARLIĞI'NDA DÜZENLENDİ

Halepçe anması için ikinci bir tören de Halepçe Şehitleri Mezarlığı’nda düzenlendi. Kürdistan hükümetinin ilgisizliğinden rahatsız olan Halepçelilerin düzenlediği bu tören yerel saatle saat 10.30’da başladı ve törene binlerce kişi katıldı.

PÇDK, Tevgera Hemwelatiyên Azad u Yeksen, RJAK ve KNK’nin de katıldığı bu törende birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün mesajları okundu.

Burada bir konuşma yapan PÇKD Eşbaşkanı Diyar Xarib, söz konusu katliamın herhangi bir ülkeye değil, siyasal bir örgüte değil, Kürt halkının tamamına yapıldığını belirtti. Kürt halkının tamamına dönük, egemenlerin katliamcı bir siyaseti olduğuna dikkat çeken Xerib, “Kürt halkı da bu temelde hiçbir siyasi görüş, ideolojik bakış açısı gözetmeksizin sahip çıkması gerekiyor “ dedi.

Halepçe Şehitliği'ndeki alternatif anmaya katılan kitle, buradan resmi kutlamanın yapıldığı Muniyt’e (Halepçe Şehitleri Müzesi) geçti. (ANF)