Hakkari’de 31 Ağustos’ta Mehmet Temel’in (35) yaşamını yitirdiği ve 3 yurttaşın da yaralandığı Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırısının düzenlendiği Oğul (Talê) köyünün de bulunduğu Kırıkdağ (Dêzê) bölgesinde yurttaşlar tedirgin.

Hamza Gündüz’ün Evrensel’de haberine göre, SİHA ve Heron hareketliliğinin kesintisiz sürdüğü bölgede, yaylalarda bulunan kimi yurttaşlar daha zamanı olmamasına rağmen köylere dönmek zorunda kalırken, kimi yurttaşlar da bağ ve bahçesine dahi gitmeye korkuyor.

ZAMANI GELMEDEN YAYLADAN İNDİLER

SİHA saldırısı ve hava hareketliliği nedeniyle ilkbahar aylarından bu yana bulundukları Aqos ve Şemaşe Yaylalarından zamanı olmamasına rağmen inen Derecik (Cemê Emo) köyünün sakinleri, her an saldırıya maruz kalma tehdidi altında olduklarını ifade etti.

Korkuyla koyunlarını yayladan Zap Vadisi’nde bulunan köye indiren köylüler, artık köyden çıkmaz duruma geldiklerini söyledi.

Her gün kilometrelerce uzakta bulunan yayladaki koyunları sağmak için yol gittiklerini belirten kadınlardan Zerin Yiğit, “Bizler yılardır yaylalarımızda berivanlık yaparız. Son zamanlarda SİHA’ların yaptığı saldırılar sonucu korkmaya başladık ve hayvanlarımızı bu çorak araziye getirdik. Havalar daha çok sıcak. Buraya inilmesi hayvanlarımız için de süt verimi için de hiç iyi olmadı. Bu gidişle yoğurtsuz, peynirsiz kalacağız” dedi.

‘HAYVANLARIMIZI SATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

’90’lı yıllarda boşaltılan Şemaşe köyünden zorla çıkarıldıklarını dile getiren Ali Yiğit, yaşadıkları alanların şimdi de SİHA ve helikopterlerle bombalandığına öne sürdü.

 Yiğit, “Bulunduğumuz bu dere boyu köylerinde huzurlu değiliz. Hayvanlarımız yaylada bulunuyordu. Son zamanlarda bölgede çok sayıda operasyon yapılıyor ve sürekli Heron ve helikopterler bölgeyi tarıyor. Kadın ve çocuklarımız çok korkmaya başlayınca bizler de hayvanlarımızı dere boyuna indirmeye karar verdik. Bu korkular yüzünden hayvanlarımızı satmayı dahi düşünüyoruz. Artık köyün dışına dahi çıkmaya kokuyoruz” dedi.

‘HERON SESİ DUYUNCA SAKLANIYORUZ’

Bölgede değişik kıyafetli kişilerin dolaştığını söyleyen Necibe Yiğit, “O yüzden artık kimseye güvenemez olduk ve çok korkuyoruz” derken, Hame Akdoğan ise, “Yaylada geçici barınak olarak kurduğumuz çadırlarımızda dahi korkmaya başladık. Artık bir helikopter ya da Heron sesi duymaya başladığımızda kendimizi saklamaya çalışıyoruz. Çünkü son olaylardan sonra ne olacağını bilemiyoruz. Bu korkulardan dolayı hayvanlarımızı yayladan indirdik” diye konuştu. Oğul (Talê) köyünde yaşananları ve yetkililerce yapılan açıklamaları hatırlatan Gule Akdoğan, “Onlar da bizim gibi sivil halktı. Orada meydana gelen olaydan sonra bizler de burada korkmaya başladık. Artık huzur istiyoruz. Bu kanın durmasını istiyoruz” dedi.

‘HERKESİN İÇİNE BİR KORKU DÜŞTÜ’

Köylülerden Mustafa Yiğit de, köyde de kentte de herkesin yaşamından endişe eder hale geldiğine işaret etti. Köylülerin SİHA’lardan çok korktuğunu belirten Yiğit, şöyle konuştu:

“Akşamları köyden çıkmaya korkar olduk. Sürekli bir tedirginlik içinde yaşıyoruz. Gençlerimiz koyunların yanına gitmek, ot biçmek ya da başka bir iş için köyden çıkamıyor. Her gün köyün üzerinde saatlerce Heronlar dolaşıyor. Eskiden korkmuyorduk. Ama şimdikiler SİHA denilenler silahlı olduğu için korkmaya başladık. Son olaylardan sonra da bu korkularımızda haklı olduğumuz gördük.  Bu nedenle hem bizler hem de bölgedeki köylülerin tamamı artık bu koku ile yaşıyoruz. Önce Talê köyünde olan olay ve ardından Kırıkdağ köyündeki olaydan sonra bizimde bölgemizde olabilir diye her an bir koku ile yaşıyoruz.”