TBMM İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazıda, "Harekat sınır dışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır" ifadesinin bulunduğunu söyledi.

 

Şener, TBMM iktidar kulisinde basın mensuplarının soruları üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen raporu tatmin edici bulmadığını ifade etti.

 

Şener, Uludere olayına ilişkin Genelkurmay'dan gelen yazıya ilişkin sorular üzerine "Raporda, 'harekat sınır dışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır' ifadesi yer alıyor. Ayrıca, soruşturmanın gizliliği gerekçe gösterilerek özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dolayısıyla bazı belgelerin paylaşılamayacağı söyleniyor. Kişisel görüşüm, Genelkurmay'ın raporu, istenilen nitelikte değil, tatmin edici bir yanıt değil" cevabını verdi.

 

ÜSTÜN: GİZLİLİK KARARI YETKİMİZİ ORTADAN KALDIRMAZ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB), Uludere olayıyla ilgili olarak istedikleri belgeleri komisyona göndermediğini belirterek, gerekçe olarak Diyarbakır Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayla ilgili gizlilik kararını gösterdiklerini kaydetti.

 

Üstün, savcının gizlilik kararı almasının, komisyonun görevlerini ve yetkilerini ortadan kaldırmayacağını belirtti.

 

Uludere Alt Komisyonu'nun MSB'den gelen yazıyı değerlendirmek üzere yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Üstün, MSB'den gelen yazının, daha çok olayı anlatan, baştan süreci özetleyen bilgi notu olarak gönderildiğini kaydetti. Üstün, şöyle konuştu:

 

“Birtakım belgeler talep etmiştik, bu belgeleri komisyona göndermediler. Gerekçe olarak da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayla ilgili olarak aldığı gizlilik kararını göstermiştir. Bu yazıdan önce bununla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan görüş alındığı anlaşılmaktadır. 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecek bilgilerin verilebileceği, ancak gizliliği ihlal edecek belgelerin verilmemesi yönünde” bir görüş verildiği anlaşılmaktadır. Bu çerçevede MSB, olayla ilgili belgeleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiştir.”

 

Üstün, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayla ilgili olarak gizlilik kararı aldığını bildiklerini söyledi. Ancak her kurumun kendi soruşturma ve inceleme yetkisi olduğunu belirten Üstün, “Şu anda dahi başsavcılık, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kendi kanunundan aldığı yetkiyle İnsan Hakları Komisyonu da inceleme yürütmektedir” dedi.

 

KOMİSYON, BİLGİ ALMA YETKİSİNE SAHİP”

Üstün, bu incelemeler ve soruşturmaların birbirinin yetkisini ortadan kaldıracak şekilde yorumlanamayacağını kaydederek, Komisyon Kanununun 5. maddesinde, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, görevleri ile ilgili olarak, bakanlıklarla genel ve katma bütçeli dairelerden, mahalli idarelerden, muhtarlıklardan, üniversitelerden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi istemek ve buralarda inceleme yapmak, ilgililerini çağırıp bilgi almak yetkisine sahiptir” denildiğini söyledi.

 

Savcının, gizlilik kararı almasının, komisyonun görevlerini ve yetkilerini ortadan kaldırmayacağını belirten Üstün, “Biz bunu böyle yorumluyoruz. Eğer savcılık gerçekten böyle bir telkinde bulunmuşsa, yanlış bir telkin olduğunu söylemiş olalım. Yazdığı yazıyı görmediğim için haksızlık etmeyelim. İlgili kuruluşlar, bu tür yazıları Meclisimizin yetkisini ortadan kaldıracak şekilde yorumluyorlarsa da bu tür yorumların yanlış olduğunu belirtiyorum. Biz yazdığımız yazılarda istediğimiz bilgilerin ve belgelerin tam olarak komisyonumuza gönderilmesini bekliyoruz ve bu çaba içerisinde olacağız” dedi.

 

“GÖNDERİLEN BİLGİLERİ BİLİYORDUK”

Komisyon Başkanı Üstün, tekrar yazı yazıp yazmayacaklarının sorulması üzerine, buna daha sonra karar vereceklerini kaydetti.

 

Başka bir soru üzerine yazının 7 sayfa olduğunu belirten Üstün, “Vur emrini kimin verdiğini de sormuştunuz değil mi?” sorusuna, “Bilgi notunda olayın gerçekleşmesi yöntemiyle alakalı bilgiler var, bu detaylar yok” yanıtını verdi.

 

Üstün, “(Raporda bilmediğimiz bir şey yok) diyebilir miyiz?” sorusuna karşılık, “Gönderilen bilgileri biliyorduk” dedi.

 

“Raporda, 'harekat sınır dışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır' ifadesi yer alıyor. Gönderilen raporu savunma gibi mi algılamalıyız?” sorusuna yanıt verirken Üstün, “Hayır, bunun askeri literatürde ne olduğunu tam bilemiyoruz. Kurumlar savunma da yapabilir, çünkü bir olay var. Askeri literatürde nasıl bir harekat olduğunu yorumlayamıyoruz” diye konuştu.

 

Üstün, “Operasyon emri ile ilgili silsile anlatılmış mı?” sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi.