Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın'ın ifadeleri sonrası, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak yeniden başlattığı soruşturma sonunda eski başbakanlardan Tansu Çiller'e kadar uzandı.

Soruşturma kapsamında, bugün eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür'ün İstanbul'da gözaltına alınmasının ardından, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in de ifade vereceği öğrenildi.

Tansu Çiller'in başbakanlık, Doğan Güreş'in de genelkurmay başkanlığı yaptığı dönemde binlerce, “faili meçhul” cinayet işlenmişti. Çiller, başbakanlığı döneminde “ellerinde sakıncalı Kürt iş adamları listesi” olduğunu açık bir biçimde dile getirmişti. Çiller'in bu açıklamasının ardından birçok Kürt kaçırılıp işkenceli sorgulardan geçirildikten sonra katledildi. Bu cinayetlerin hiçbiri bugüne kadar çözülebilmiş değil. Bu nedenle, bu dönemde devlet güçleri ve onların denetimindeki itirafçılarca işlenen cinayetler, kamuoyu tarafından, “faili meçhul” olarak adlandırılıyordu.

Ayrıca bu dönemde radikal sol örgüt üyeleri de yerinde ve yargısız infazlarla katlediliyor, kaybediliyordu. Çiller, özel harekatçılara olduğu kadar derin devlet ilişkisi açığa çıkmış Abdullah Çatlı gibi ülkücü tetikçilere de açıkça destek veriyordu.

Rotahaber'in edindiği bilgiye göre; Çiller çiftinin yanı sıra, ifade verecek isimler arasında Habertürk Gazetesi ve televizyonunu bünyesinde barındıran Ciner Medya Grubu sahibi Turgay Ciner, eski MİT İstanbul Bölge Müdürü O. Nuri Gündeş de bulunuyor.

Bu isimlerin faili meçhullerle ilgili önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacağı ileri sürülürken, Çiller'in özel danışmanı Memduh Bayraktaroğlu'nun da geçtiğimiz günlerde şahit olarak ifadesine başvurulmuştu.

Eski Özel Harekatçı Çarkın'ın ifadeleri sonrası başlatılan Faili Meçhuller soruşturmasında şimdiye kadar 9 kişi tutuklandı. Mehmet Ağar da soruşturma kapsamında ifade verirken, ifadeye çağrılan bazı isimler kritik önem taşıyor.

Bu isimlerden, Osman Nuri Gündeş’in, MİT İstanbul Bölge Başkanı olduğu dönemde yeraltı dünyasıyla ilişkisi olduğu öne sürülmüş, birinci “MİT Raporu’nda” Gündeş hakkında haraç almadan, yeraltı dünyası bağlantılarına kadar çok sayıda iddia ortaya atılmıştı.

Eski MİT mensubu Mehmet Eymür, İpekçi cinayeti ve ülkücülerin kullanılması konusunda da Gündeş’i işaret etmişti. Tansu Çiller'in Başbakan olduğu dönemde Gündeş Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığı'na getirilmiş, Haziran 2009’da Ergenekon soruşturması nedeni ile Savcı Zekeriya Öz’e şüpheli sıfatı ile ifade vermişti.