Eski HDP Iğdır milletvekili Kıznaz Türkeli'nin de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

Iğdır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yürütülen bir soruşturma kapsamında sabah saatlerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonda, eski HDP Iğdır milletvekili Kıznaz Türkeli, eski Iğdır il genel meclisi başkanı Abdulkadir Özsular, eski Iğdır belediye başkan yardımcısı Şaziye Önder, eski Tuzluca belediye başkanı Mehmet Gültekin ve HDP üyeleri Oya Malgaz ile Vedat Yılmaz gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünün ardından İl Jandarma Komutanlığına götürüldü.

"Terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" iddialarından gözaltına alınanların Ağustos 2015'te operasyonları engellemek maksadıyla Ağrı Dağı'ndaki Korhan yaylasında "barış çadırı" kurdukları belirtildi.

Bu kişilerden Özsular, Önder ve Gültekin daha önce "Örgüte yardım ve yataklık yaptıkları" iddiasıyla görevden uzaklaştırılmıştı.

Ardından jandarmanın gözaltına aldığı Özsular, Önder ve Gültekin çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklanmış, bir süre sonra ise cezaevinden tahliye edilmişti.

Gültekin'in yerine İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname kapsamında dönemin Tuzluca Kaymakamı İbrahim Civelek görevlendirilmişti.