Ergenekon soruşturması kapsamında 'Zirve Yayınevi Cinayeti'ne ilişkin gözaltına alınan subaylara, cinayetin ardından yapılan toplantının ses kaydının dinletildiği ve bu toplantıyla ilgili soruların sorulduğu öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, geçtiğimiz perşembe çeşitli illerden gözaltına alınan bir grup muvazzaf subay Merkez Komutanlığı’na ait bir araçla, sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

Subayların sorgusunu Ergenekon savcısı Zekeriya Öz gerçekleştirdi.

İfadesi alınan subaylara, "Zirve Yayınevi Cinayeti ile ilgili neler biliyorsunuz?", "Misyonerlik faaliyetleri konusunda ne gibi çalışmalarda bulundunuz?", "Ergenekon sanıklarından kimleri tanıyorsunuz?", "Ergenekon sanığı Sevgi Erenerol’u tanıyor musunuz?", "Erenerol’un misyonerlik faaliyetlerine ilişkin yaptığı çalışmalara katıldınız mı?" şeklinde sorular sorulduğu öğrenildi.

3 İHBAR MEKTUBU

Soruşturma kapsamında Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’e gönderilen 3 adet imzasız ihbar mektubu olduğu öğrenildi.

Söz konusu üç mektupta da 'Zirve Yayınevi Cinayeti’nin kimler tarafından ve nasıl organize edildiğinin’ anlatıldığı ifade edildi. İfade veren subayların bazılarının da isimlerinin yazılı olduğu ihbar mektupları da sorgu konusu oldu. Subayların, imzasız mektuplarda yer alan iddiaları kabul etmediği belirtildi.

Öte yandan soruşturma dosyasında ‘gizli tanık’ın yanı sıra bir de ses kaydı olduğu öğrenildi. Bir CD içinde bulunan 3 farklı zamanda yapılan toplantının kayıtları da sorguda subaylara soruldu. Kayıtları olan 2 toplantının ’Zirve Yayınevi Cinayeti’nden önce, 1 toplantı kaydının ise cinayetten sonra yapıldığı belirtildi. Söz konusu kayıtlarda, soruşturma kapsamında gözaltına alınan askerlerin konuşmalarının yer aldığı öğrenildi. Savcılık sorgusunda askerlere bu ses kayıtları da dinletildi.

'MUHBİRİMİZ İLE TOPLANTI YAPTIK, KAYDI BİZ YAPTIK'

Askerlerin, "Biz istihbarat şubede görevliyiz. Görevimiz gereği misyonerlik faaliyetleri konusunda çalışmalar yaptık. Görev alanımız içinde olan bölgede yaşananları aktif bir şekilde takip ettik. Yaptığımız çalışmalar yönetmelik ve hukuk içinde gerçekleştirilmiştir. O ses kayıtları doğrudur. Ses kayıtlarında bize 'muhbirimiz’ bilgi vermektedir. Bu toplantıları sık sık yaparız ve bir ses kaydı kullanarak 'muhbirimizin’ verdiği bilgileri kaydederiz. ’Zirve Yayınevi Cinayeti’nden sonra da toplandığımız da muhbiriz, cinayetin nasıl ve kimler tarafından yapılmış olabileceğine ilişkin tahminlerini bizimle paylaşmıştır" diye ifade verdikleri belirtildi.

7 KİŞİ TUTUKLANDI

Savcılık sorgusunun ardından 7 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme tarafından sorgulanan şahıslardan eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger ve İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Abat'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan muvazzaf asker olanlar Hasdal Askeri Cezaevi'ne diğerleri ise Metris Cezaevi'ne gönderildi.

AJANSLAR